ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рекордните 11.9 млрд. евро е инвестирала Германия в Китай през 2023-а

германия с рекордни инвестиции в Китай

Директните германски инвестиции в Китай през миналата година са се увеличили с 4.3% спрямо 2022-а – до рекордните 11.9 млрд. евро. Те са нараснали и като дял от общия размер на задграничните инвестиции на Германия, по официални данни на “Бундесбанк”, анализирани от Института за икономически проучвания на страната IW. Тези числа потвърждават опасенията, че германските фирми продължават да влагат ударно пари в азиатския колос, въпреки че правителството ги помоли да свият дейността си в него и оряза дълбоко инвестиционните си гаранции за Пекин.

Според доклада на IW, получен ексклузивно от агенция “Ройтерс”, обемът на инвестираните в Китай средства от германски компании през последните три години са се равнявали на количествата за предишните шест. Учените обаче уточняват, че все пак вложенията на германските дружества през последните четири години са били финансирани изцяло от повторно инвестиране на печалбите и че фирмите са изтеглили капитали от азиатския гигант, което прави цялата картина по-нюансирана.

“Можем да резумираме, че е налице разнобой между няколкото едри компании и мнозинството дребни и средни предприятия”, посочва в анализа икономистът на IW – Юрген Матис. И допълва, че и други проучвания и отделни факти подкрепят тезата, че някои средни и дребни фирми искат да ограничат ангажиментите си в Китай или дори да ги прекратят изцяло.

Делът на германските компании, напуснали китайския пазар или предвиждащи да излязат от него, са скочили двойно – до 9%, през последните четири години, показва анализ на Германската търговска камара в Китай, публикуван през миналия месец.

Общият размер на германските директни чуждестранни инвестиции е паднал през 2023-а до 116 млрд. евро от около 170 млрд. евро през 2022-а, показва изследването на IW. Това е резултат от сериозните икономически проблеми на най-голямото европейско стопанство, попаднало на ръба на рецесията. Вложенията в Китай като дял от общия им обем зад граница са нараснали с 10.3% – най-високата стойност от 2014-а, докато германските инвестиции на други места в Азия са паднали с близо 8 процента.

Германия е изправена пред дилема: въпреки че правителството иска да редуцира експозицията си към Китай, азиатският дракон е останал най-важният германски търговски партньор за осма поредна година през 2023-а, показват предварителните статистически данни.

Политиците от управляващото коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц са разделени по темата какво точно количество китайски риск трябва да бъде редуциран. Членовете на Партията на социалдемократите на Шолц искат по-малко агресивни редукции от по-малките им партньори от Свободните демократи и Зелените.

Шолц ще пътува с бизнес делегация до Пекин на 15 и 16 април, твърди запознато с плановете на канцлера лице.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст