ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС може да започне обсъждане на собствена програма за ядрени оръжия

Европейския парламент ядрена програма

Заместник-председателят на Европейския парламент Катарина Барли каза в интервю за Tagesspiegel, че въпросът за създаване на собствена програма за ядрени оръжия, която да замени американските, може да бъде разгледан на срещи на Европейския съюз. Според нея подобна дискусия е възможна на фона на изявленията на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп, който заяви, че ако бъде преизбран, няма намерение да защитава страните от НАТО от евентуална руска атака срещу тях.

„Трябва да приемем сериозно заплахите на Путин и да действаме по съответния начин. Когато Путин публично поставя под съмнение териториалната цялост на Полша и Литва, това показва колко трябва да бъдем бдителни“, отбелязва Барли. Думите й са цитирани от Der Spiegel.

Според Катарина Барли, собствените програми за ядрени оръжия на Европейския съюз могат да бъдат обсъждани, тъй като съюзът „вече не може да разчита“ на „ядрения чадър на САЩ“. На 12 февруари Доналд Тръмп, говорейки на предизборен митинг в Южна Каролина, заяви, че няма да защити страните от НАТО от евентуално нападение срещу тях от Русия. През последния месец представители на военните ведомства и правителствата на Норвегия, Швеция, Германия, Великобритания, Румъния и балтийските страни обявиха за възможен конфликт между Русия и страните от НАТО. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст