ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън с подаръци за над 77 000 долара от чуждестранни лидери през 2022 г.

Джо Байдън подаръци

Президентът на САЩ Джо Байдън е получил подаръци от чуждестранни лидери на обща стойност 77 900 долара през 2022 година. Това показват данните от документ на Държавния департамент на САЩ, който предоставя доклад за подаръците, получени от американски служители през 2022 година.

Както се посочва в доклада, повечето от подаръците са прехвърлени или се подготвят за прехвърляне на Националната администрация за архиви и досиета на САЩ. Изключение направи президентският медал, най-високото гражданско отличие на Израел, връчено на Байдън от президента на еврейската държава Исак Херцог. подаръкът е изложен в западното крило на Белия дом.

Американският лидер получи подаръци през 2022 г. и от украинския президент Владимир Зеленски. На 4 ноември Зеленски подари на Байдън картината „Светлината ще победи“, както и традиционна украинска риза и набор от медали на ордена на княз Ярослав Мъдри. Стойността на подаръка се оценява на 1429 долара, а на 21 ноември украинският лидер подари на президента на САЩ още една картина, наречена „Портокалови шарки“, на приблизителна стойност 2400 долара.

Американският закон като цяло забранява на служители да приемат подаръци на стойност над 480 долара. Изключението е за дипломатически подаръци, чието неприемане може да „обиди или засрами дарителя“ или по друг начин да повлияе негативно на отношенията на САЩ с други държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст