ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите ще разгледат промени в Закона за насърчаването на заетостта

Депутатите се съобразиха с ветото на президента, ще променят текстовете за връщането на ВСС

В рамките на днешното пленарно заседание депутатите ще разгледат на първо четене промени в Закона за насърчаване на заетостта. Вносители на проекта на решение са народни представители от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната – Демократична България” и ДПС.

Измененията предвиждат създаването на Единен електронен централизиран регистър на физическите и юридическите лица, осъществяващи посредническа дейност и осигуряващи временна заетост. Целта на предложените промени е да бъде подобрена регулаторната политика в контекста на процеса на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Законопроектът е в изпълнение на влезлите в сила от септември 2023 г. разпоредби на Закона за електронното управление за водене на регистри в електронна форма, пишат в мотивите си вносителите. За реализиране на законопроекта не са необходими допълнителни финансови средства.

Депутатите ще продтължат дебата си с първо четене на изменения в Закона за устройство на територията. Вносител на проекта на решение е народният представител Младен Шишков от ГЕРБ-СДС. С текстовете се прецизират и систематизират изискванията към документите, които трябва да бъдат представени за разрешение за строеж. Обсъждането започна вчера, но поради изчерпване на пленарното време заседанието беше прекратено и гласуване нямаше.

В програмата на Народното събрание е също първото четене на промени в Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика. Целта на проекта на решение е разширяване на приложното поле на закона чрез преосмисляне на категорията лица, определящи се като част от уязвими групи.

В дневния ред на парламента е и първо четене на Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори. Вносител на проекта е Министерския съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст