Алексей Навални е починал в затвора

денят-по-диагонал-16-февруари-2024-г

Причините за смъртта на Навални се изясняват, съобщи руската Федерална служба за изпълнение на наказанията

Отделът на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията на Ямало-Ненецкия автономен окръг съобщи за смъртта на Алексей Навални в колонията, в която е излежавал присъда, предаде ТАСС.

“На 16 февруари 2024 г. в поправителна колония № 3 осъденият Навални А. А. се почувствал зле след разходка, почти веднага загубил съзнание. Веднага пристигнали медицински работници от институцията и бил извикан екип за спешна медицинска помощ”, се казва в съобщение на сайта на Федералната служба.

“Всички необходими реанимационни мерки бяха проведени, но не дадоха положителен резултат. Лекарите от Спешна помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта се установяват”, съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Два пъти условно осъжданият Навални беше обявен за издирване за многократни нарушения на условията за изтърпяване на присъдата му по делото Yves Rocher, припомня ТАСС. На 2 февруари 2021 г. съдът реши да замени условната му присъда с реална. През март 2022 г. той беше признат за виновен и за неуважение към съда и измама при набирането на средства за кампания, а през август 2023 г. и за създаване на екстремистка общност.

Руският президент Владимир Путин е бил информиран за смъртта на Навални, съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков пред репортери.

„На президента е докладвано“, каза представителят на Кремъл.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст