Кирил Вътев обеща до 2025 г. да са готови базите за съхранение на плодове и зеленчуци 

съхранение на плодове и зеленчуци, Земеделският министър Кирил Вътев след Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Предложенията за инвестиции с цел създаване на центрове за подготовка за предлагане на пазара и за съхранение на плодове и зеленчуци са в процес на обработка в рамките на Държавен фонд “Земеделие”. Те са възможност, предоставена ни от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Това обяви по време на парламентарния контрол министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той отговори на въпрос на депутата Иван Червенков от ГЕРБ-СДС за подпомагането на дребните и средни селскостопански производители. Министърът съобщи, че се очаква одобрените проекти да бъдат изпълнени и въведени в експлоатация най-късно до юни 2025 година. 

По време на изказването си, Кирил Вътев припомни, че в периода от 24 октомври до 22 декември 2023 г. са били приемани предложения за изпълнение на инвестиции по въпросната процедура, в рамите на която първоначално определеният бюджет е бил в размер на 15 млн. лева без ДДС. Тогава са постъпили 40 предложения. След това е била заявена безвъзмездна финансова помощ за 27 млн. лева. 

Агроминистърът посочи, че се предвижда подадените проекти да бъдат реализирани в административни области, обхващащи голяма част от територията на страната, където се отглеждат плодове и зеленчуци. 

Министър Вътев обеща, че ако има проекти, които са получили точки, надхвърлящи минималния брой съгласно критериите за оценка, но за тях бюджетът не стига, то земеделското министерство ще предприеме действия с цел преразпределяне на финансовата помощ. 

Кирил Вътев обясни, че следва да се имат предвид и центровете на групите и организациите на производители в сектор “Плодове и зеленчуци”, които с помощта на европейското финансиране са изградили бази за съхранение на продукция, произведена от техни членове. Те са достъпни само за земеделски производители, членове на конкретните организации. 

По думите му девет групи производители са направили инвестиции в бази и в изграждане на хладилни помещения, като те са основно в областите Плевен, Русе и Бургас. 

Понастоящем три организации на производители в сектор “Плодове и зеленчуци” изпълняват оперативни програми, като техният интерес е само към оборудване на бази в областите Пловдив и Силистра. Базите са функциониращи и се ползват от организациите и техните членове. 

Вътев допълни, че към момента няма изградени бази от производители и организации в сектор “Мляко и млечни продукти”.  

Министърът отбеляза, че по-голямата част от базите за подготовка на продукция за пазара са разположени в Южна България. Те са 16 на брой и от тях десет са в област Пловдив. В Северна България има три бази – в областите Монтана, Русе и Велико Търново. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Трябва ли да се въведе таван на надценките на основните хранителни продукти?

Подкаст