Партньорите ни очакват успешна ротация, заяви Денков

Мен политици също са ме обиждали, не съм им искал извинение, заяви Денков

“Прави впечатление колко е важна ролята на България на югоизточния фланг и в Черно море. Не очаквахме, но се оказа, че процесът на ротацията привлича много внимание.” Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков след завръщането си от Мюнхенската конференция по сигурността. По думите му, партньорите на страната очакват успешна ротация, за да продължи правителството “това, което прави досега”.

Той сподели впечатленията си след участието в конференцията, където основното заключение е било, че Европа трябва да изгради общ отбранителен капацитет, като това трябва да стане бързо и усилията да са общи.

Премиерът подчерта, че подкрепата за Украйна в САЩ е силна, а усилията за помощ и укрепване на отбранителните възможности на страната са активни както в Европа, така и в САЩ.

За ротацията, Денков каза, че тя има смисъл, ако се изпълнява управленската си програма и се върви по европейския път. През последните два дни той и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел са провели редица срещи с чуждестранни делегации, но не са обсъждали смяната в кабинета.

Премиерът потвърди намерението си да подаде оставка на 6 март и подчерта, че ако тя не бъде гласувана от Народното събрание, правителството ще продължи да изпълнява своите задължения.

Според Денков спорът за външното министерство трябва да има приемливо решение и за двете страни. “Трябва да има контакт с външните партньори и този контакт най-лесно може да се реализира ако просто си сменим местата с г-жа Габриел . Все още предстои разговорът защо това е проблем за другата страна”, добави той.

Заедно с премиера беше и министърът на отбраната Тодор Тагарев, който обясни, че операцията по предаването на български БТР-и на Украйна тече в момента. “Окончателното решение, което утвърди даването им, беше взето на 8 декември. Едва след това ние започнахме да работим по осъществяването на тази операция. Ще ви информираме, когато тя приключи. Нашата политика е да анализираме заявките, които дава украинската страна, да видим с какво можем да помогнем и ако имаме решение, отново ще дадем публична информация”, обясни той.

В Мюнхен премиерът Денков е разговарял с австрийския външен министър по темата Шенген, но засега напредък няма. Има шанс България да получи конкретна дата за пълноправен прием до края на годината, ако преди това се подновят преговорите. “Няма как на такъв форум да се стигне до това решение. Аз обърнах внимание, че забавянето по границите е проблем за всеки бизнес”, отчете министър-председателят.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст