Тагарев: Посланието от Мюнхенската конференция е, че Член 5 е в сила

Тодор Тагарев заяви пред съда, че се почувствал уплашен от полученото във Фейсбук съобщение

Член 5 от договора за НАТО е в сила, това е посланието от Мюнхенската конференция. И никой не го поставя под въпрос. Това заяви в интервю за БНР министърът на отбраната Тодор Тагарев, който е част от българската делегация на Мюнхенската конференция по сигурността.

Коментарът на Тагарев бе връзка с изявлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който отново е кандидат на републиканците. Наскоро Тръмп сподели за случай, в който заявил на събеседника си – президент на голяма европейска държавата – че ако не увеличи разходите си за отбрана и бъде нападнат от Русия, той (Тръмп) не само няма да му се притече на помощ, а дори и ще насърчи руснаците да правят, каквото си поискат.

“Общото мнение (по време на Мюнхенската конференция – бел. ред.) е, че Член 5-и е в сила, няма как да не бъде в сила. Ще бъде задействан, когато има необходимост, и НАТО няма да отстъпи и сантиметър от територията на страните пред който и да е агресор”, категоричен е министърът.

По думите му, на всички е ясно, че страните трябва да заделят повече средства за отбрана. Все още има държави, които не са стигнали 2% от БВП за отбрана, но отделят много големи ресурси за оказване на помощ за Украйна, което също е важен елемент на стратегията за гарантиране на нашата сигурност, уточни Тагарев. И добави, че е ясно, че има нагласи, че Европа трябва да увеличи отбранителния си потенциал. Европейският стълб в НАТО трябва да бъде засилен и това се разбира много добре от участниците в конференцията в Мюнхен.

“Изявлението в Мюнхен на президента на Украйна Володимир Зеленски не беше: “Аз искам вие да ми дадете”, а беше: “Ние правим много неща, даваме големи жертви, за да гарантираме своята сигурност. Това е важно, за да се гарантира сигурността на Европа”. Това се разбира и беше посрещната много топло неговото изявление”, коментира Тагарев.

Военният министър потвърди, че е “в ход операцията по транспортирането на БТР-ите за Украйна”, като отчете, че логистиката е сложна и “това се оценява от украинската страна”.

Тагарев увери, че България ще продължи да подпомага Украйна. А фирмите, занимаващи оръжейно производство имат намерение да увеличат капацитета си, включително и възползвайки се от новите европейски инструменти за съфинансиране на дейности по разширяване на производствения капацитет.

Министърът определи смъртта на руския опозиционер Алексей Навални като “тотална безпардонност на режима в Кремъл”. “Факт е, че режимът в Кремъл направи така, че той да не е сред живите”, счита министърът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст