Фаворит за генерален секретар на НАТО е премиерът в оставка на Нидерландия Марк Рюте

Марк Рюте нато

Според германския вестник Welt am Sonntag, фаворит за поста генерален секретар на алианса е премиерът в оставка на Нидерландия Марк Рюте. Източници също отбелязват, че “подкрепата му нараства”. “Решението ще бъде взето, ако е възможно, преди изборите за Европейски парламент през юни”, е отбелязал високопоставен дипломат от НАТО пред изданието.

Общо 21 държави са изразили подкрепата си за Марк Рюте, включително Германия, САЩ, Великобритания и Франция, като досега само Унгария се е изказала против. От гледна точка на ЕС тази кандидатура изглежда приемлива, тъй като премиерът в оставка на Нидерландия поддържа добри отношения с бившия американски лидер Доналд Тръмп, който може да заеме поста президент на САЩ след предстоящите избори в страната.

Сегашният генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано потвърди, че ще остане на поста си до 1 октомври 2024 година. Това решение беше одобрено на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли 2023 година. Медиите, включително британски и американски, многократно поясняваха, че причината за това е трудността при идентифицирането на кандидат за наследник на Столтенберг. 

Генералният секретар на НАТО се назначава въз основа на консенсусно мнение на всички страни членки на алианса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст