ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 19 февруари 2024 г.

Мюнхен Мюнхенска-конференция-по-сигурността-февруари-2024-г. краят на тунела

Мюнхенската конференция по сигурността: краят на тунела все още не се вижда

Впечатленията на участниците и наблюдателите на Мюнхенската конференция по сигурността, която се проведе през уикенда и събра около 50 държавни и правителствени ръководители и близо 100 министри на външните работи и представители на международни организации, са  песимистични. Всички са наясно, че е дошъл краят на мирните времена и трябва да се подготвим дори за най-мрачен сценарий. Колкото и невероятни да ни се струват в момента

Целта на срещата бе да се направи преглед на най-големите геополитически заплахи в света. Към днешна дата те са обезкуражаващо много, но като голям риск са дефинирани два горещи конфликта – в Украйна и Близкия изток.

Фон дер Лайен получи подкрепата на ХДС за втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи подкрепата на своята германска дясноцентристка партия за втори мандат, което я поставя в силна позиция да спечели още пет години начело на изпълнителния орган на Европейския съюз, предадоха Ройтерс и БТА.

На заседание на партийното ръководство германските християндемократи подкрепиха Фон дер Лайен за свой кандидат за председател на Комисията. Това потвърждава широко разпространеното предположение, че тя ще се стреми към нов мандат.

65-годишната бивша германска министърка на отбраната вероятно ще стане кандидат на паневропейската дясноцентристка група, Европейската народна партия (ЕНП), на конгреса в Букурещ през март.

Бундесбанк започна кампания за запазване на кеша

Бундесбанк започна кампания

Бундесбанк започна кампания “Национален кеш форум”. Целта й е да съхрани парите в брой като универсален метод за плащане и да задържи повсеместното налагане на банкови карти

„Потребителите в Германия трябва да имат възможност да избират между плащане в брой и дигитално плащане и в бъдеще”, заяви при обявяването на инициативата членът на борда на Федерацията на германските потребителски организации Рамона Поп.

Според члена на борда на директорите на Бундесбанк Буркхард Балц стремежът на “Националния кеш форум” е да се поддържат парите в брой “като ефикасно и широко разпространено средство за разплащане” в променящата се среда. “С нашия форум ще дадем силна трибуна за парите в брой и ще гарантираме, че хората ще могат за плащат просто и сигурно сметките си и в бъдеще”, изтъква Балц, който е и президент на форума.

Печалбите на най-големите европейски банки за първи път са над 100 млрд. евро

над 100 млрд. евро са печалбите на най-големите европейски банки

Най-големите европейски банки са спечелили за първи път над 100 млрд. евро през миналата година. Основен принос за високия резултат има увеличението на лихвените проценти. Комбинираният нетен приход на най-едрите 20 банки на Континентална Европа, които вече огласиха финансовите си постижения за 2023-а, е скочил до 103 млрд. евро от 78 млрд. евро през 2022 година. 75% от кредиторите от тази група са реализирали най-високите печалби в историята си, показват данни, събрани и анализирани от агенция “Блумбърг”.

Скокът на рентабилността е позволил на банките да увеличат сумите, които разпределят на инвеститорите си и да качи цените на акциите им. Индексът на регионалните кредитори е повишил пазарната си оценка с около 20% през миналата година. Този впечатляващ подем на банковите печалби обаче трудно би могъл да се повтори заради изчерпания потенциал на лихвения ръст. Все пак, мнозинството банки са оптимисти, че увеличаващият се приход от комисионни ще им позволи да продължат да поддържат възходящата тенденция на финансовите си резултати.

“Моргън Стенли” се опитал да измами ЕЦБ с измислени длъжности

Моргън Стенли се опитвал да измами ЕЦБ

Високопоставен банкер твърди, че “Моргън Стенли” е изфабрикувал работната му позиция, за да измами европейските регулатори, че американската инвестиционна акула е прехвърлила ръководен екип във Франкфурт в изпълнение на наредбите след BREXIT. Въпросният банков “шеф” е постъпил във франкфуртския офис на “Моргън Стенли” през април 2021-а със заплата от 375 хил. евро плюс премии. Той бил назначен за изпълнителен директор – една степен под управляващ директор – и получил формално длъжността “ръководител на търговията на заеми”. Банкерът обаче заявил пред съдебен състав във Франкфурт през декември 2023-а, който разглеждал обжалването на уволнението му от “Моргън Стенли”, че бил инструктиран от шефа си да не използва въпросното звание, защото то “съществува единствено на хартия” и позицията е създадена само за да бъдат изпълнени изискванията на контролните органи.

След като Великобритания напусна Европейския съюз, Европейската централна банка поиска от международните финансово-кредитни институции да прехвърлят “достатъчен брой старши банкери, които да носят риск и подходящи екипи за водене на отчетност в европейските си поделения”. Надзорният орган е дал да се разбере, че няма да приеме “кухи длъжности”, които формално да вземат всекидневните решения в Европейския съюз, но де факто да бъдат ръководени от Лондон.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст