“Моргън Стенли” се опитвал да измами ЕЦБ с измислени длъжности

Моргън Стенли се опитвал да измами ЕЦБ

Високопоставен банкер твърди, че “Моргън Стенли” е изфабрикувал работната му позиция, за да измами европейските регулатори, че американската инвестиционна акула е прехвърлила ръководен екип във Франкфурт в изпълнение на наредбите след BREXIT. Въпросният банков “шеф” е постъпил във франкфуртския офис на “Моргън Стенли” през април 2021-а със заплата от 375 хил. евро плюс премии. Той бил назначен за изпълнителен директор – една степен под управляващ директор – и получил формално длъжността “ръководител на търговията на заеми”. Банкерът обаче заявил пред съдебен състав във Франкфурт през декември 2023-а, който разглеждал обжалването на уволнението му от “Моргън Стенли”, че бил инструктиран от шефа си да не използва въпросното звание, защото то “съществува единствено на хартия” и позицията е създадена само за да бъдат изпълнени изискванията на контролните органи.

След като Великобритания напусна Европейския съюз, Европейската централна банка поиска от международните финансово-кредитни институции да прехвърлят “достатъчен брой старши банкери, които да носят риск и подходящи екипи за водене на отчетност в европейските си поделения”. Надзорният орган е дал да се разбере, че няма да приеме “кухи длъжности”, които формално да вземат всекидневните решения в Европейския съюз, но де факто да бъдат ръководени от Лондон.

Тричленен съдебен състав е отхвърлил аргументите на “Моргън Стенли”, че банкерът е поемал материален риск във франкфуртския офис и е постановил, че не е било доказано, че той наистина е бил натоварен с реални мениджърски задачи, с което е уважил жалбата срещу уволнението ме.

В публикуваната присъда не се посочва името на банката, но четири запознати с въпроса лица твърдят, че това е “Моргън Стенли”. И че инвестиционната компания от Уолстрийт е оспорила твърденията на служителя в съда като адвокатите й са заявили, че той никога не е получавал инструкции да не използва званието си и са отхвърлили внушенията, че то не е истинско. Американската банка е посочила, че банкерът се е афиширал като “ръководител на търговията на заеми” в профила си в LinkedIn и е ползвал званието по време на участие в конференция.

Банкерът е казал пред съдиите, че е бил назначен да създава и продава проблемни заеми в Германия, Австрия и Швейцария, а не да контролира търговско звено, отговарящо за значима сфера на бизнес, което би могло да повлияе на общия рисков профил на банката.

Съгласно промените в трудовото законодателство на Германия, направени след BREXIT, поемащият материален риск банков персонал може да бъде уволняван по-лесно от обикновените служители, които се ползват с по-висока степен на защита на работните места.

Съдиите във Франкфурт са дошли до заключението, че формалната позиция на тъжителя в организационната структура не е достатъчно висока, за да го квалифицира като “поемащ риск” и че от значение са единствено действителните задачи и компетенции, с които е натоварен.

“Моргън Стенли” обжалва съдебното решение.

На 16 януари “Моргън Стенли” обяви финансовите си резултати за четвъртото тримесечие и за цялата 2023 година и обясни, че печалбата е по-ниска от очакванията на анализаторите заради изплащането на 500 млн. щ. долара глоби по разследвания на американските власти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст