Мюнхенската конференция по сигурността: краят на тунела все още не се вижда

Мюнхен Мюнхенска-конференция-по-сигурността-февруари-2024-г. краят на тунела

Впечатленията на участниците и наблюдателите на Мюнхенската конференция по сигурността, която се проведе през уикенда и събра около 50 държавни и правителствени ръководители и близо 100 министри на външните работи и представители на международни организации, са  песимистични. Всички са наясно, че е дошъл краят на мирните времена и трябва да се подготвим дори за най-мрачен сценарий. Колкото и невероятни да ни се струват в момента

Целта на срещата бе да се направи преглед на най-големите геополитически заплахи в света. Към днешна дата те са обезкуражаващо много, но като голям риск са дефинирани два горещи конфликта – в Украйна и Близкия изток.

Конференцията бе белязана от шокиращата новина за смъртта на Алексей Навални и от

заплахата на кандидат-президентът на САЩ Доналд Тръмп,

че ако бъде преизбран, няма да спазва договора за НАТО и ще остави Европа на произвола на съдбата.

Съпругата на Навални присъстваше на форума и заяви пред събралите се, че Владимир Путин е лично отговорен за смъртта на съпруга ѝ.  Тези събития поставиха тежък отпечатък върху разискванията по време на форума, но в крайна сметка стана ясно, че не само светът е разделен на блокове, но и сред съюзниците

има сериозно напрежение на тема световна сигурност.

Американските представители се опитаха да убедят европейските си партньори, че Америка остава глобален играч, че пакетът с помощ за Украйна на стойност 60 млрд. евро ще бъде приет в Камарата на представителите на Конгреса и че САЩ ще продължат да спазват ангажиментите си в НАТО.

Републиканският сенатор от Охайо – Джей Ди Ванс, обаче заяви, че САЩ не произвеждат достатъчно боеприпаси, за да подкрепят Украйна и че „все пак ще е разумно да бъде постигнат някакъв договорен мир“. Ден по-рано, колегата на Ванс – републиканският сенатор Пийт Рикетс – беше освиркван за това, че сравни

руската инвазия в Украйна с нелегалната “латино” миграция в Щатите.

Европейските участници са категорично против тези твърдения и настояват, че ако се договаря мир, той трябва да е с участието на Украйна. В същото време, все повече европейски лидери – като нидерландският премиер Марк Рюте, например, който е фаворит в битката за поста “Шеф на НАТО” – настояват блокът да се заеме с решаването на проблемите си и да престане да хленчи кой ще е следващият президент на САЩ.

В тази посока е и нарастващата тревога заради осъзнаването, че в момента

Русия е окуражена от успехите си на бойното поле.

Става дума за превземането на Авдеевка – град, който има стратегическо значение за Москва, защото оттам огънят на украинската артилерия безпроблемно стига до Донецк и до други важни логистични линии в Източна Украйна.

Градът, който някога е бил важен жп възел, се превърна в един от символите на украинската съпротива още преди десетилетие, когато Русия анексира Крим. А по непотвърдени данни, Путин е издал указание Авдеевка да бъде превзет на всяка цена. И то не кога да е, а най-късно до…

президентските избори през март,

за да се похвали с успехите си във войната.

Подобна новина и заплахата САЩ да оставят цялата тежест на Европа надвиснаха като меч над главите на европейските представители на форума.

Другата болна тема бе войната в Газа и конфликтите в Близкия изток. Германският канцлер Олаф Шолц и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се обявиха в полза на решението “Мир чрез две държави”. Тоест –

признаване на независима палестинска държава,

която да съществува мирно редом с Израел и си носи “еднолично” международната отговорност в случай на “инфекция”. Подобна позиция защитава и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

Китайският министър на външните работи Ван И също подкрепи идеята и посочи, че е необходимо мирните преговори да започнат възможно най-скоро.

Тревожното е, че въпреки международния натиск,

Израел не е склонен на компромиси.

Катарските представители, чиято страна е сред основните преговарящи за прекратяване на огъня в Газа, обявиха в Мюнхен, че  споразумението е далеч, защото Тел Авив – поне засега – не приема идеята за независима Палестина.

Единствената добра новина бе, че двете суперсили  – Китай и Съединените щати, изглежда се опитват да подобрят отношенията си. Ван И и Антъни Блинкън се срещнаха и споделиха, че са имали открит и конструктивен разговор. 

По този повод американският политолог Иън Бремер, който бе гост на форума, коментира, че заради всички горещи точки в света

Съединените щати и Китай няма да влязат в конфликт,

а започнат да общуват все по-добре помежду си.

Началото на Мюнхенската конференция по сигурността е поставено през 1963 г. като платформа с около 60 участници от Западния блок за обсъждане на въпроси от областта на политиката на сигурност.

Целта на конференцията е да спомогне за недопускането на нова голяма война и за решаването на регионални конфликти. Дори тазгодишната среща да не даде осезаеми резултати по основните проблеми, тя е полезна с това, че дава шанс на световните лидери да сверят часовниците си и да си дадат сметка, че мирът наистина е в опасност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст