ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ССБ иска съдии в комисията за съдебната мафия

съдебна палата протест срещу Цацаров

Съюзът на съдиите в България поиска Висшия съдебен съвет да включи действащи съдии в състава на комисията, която ще проверява групата за влияние в съдебната система около разстреляния Мартин Божанов – Нотариуса. Аргумент в тази насока е че комисии с участието на магистрати са проверявали вече друг знаков съдебен лобист – Красимир Георгиев (Красьо Черния), както и сигнали за нередности в Благоевградския окръжен съд и в Софийския градски съд.

“За да се гарантира доверието в обективността и компетентността на извършената проверка, осъзнавайки историята на посегателствата върху съдебната власт, включително чрез административните й органи, и съобразявайки персоналния състав на ВСС и историята на неговите действия (не само избора на г-н Иван Гешев за главен прокурор), считаме, че е необходимо в състава на комисията освен членове на Съдийската колегия да бъдат включени и съдии, защото те са същинските органи на съдебната власт, които я осъществяват и които са призвани да защитят независимостта си, когато тя очевидно е под угроза и под заплаха е поставен конституционният модел на държавата.

Прякото включване на съдии в осъществяването или подпомагането на дейността на кадровия орган е традиционно установено както в практиката на съвета, така и на нормативно ниво. Не се изисква да бъдат излагани подробни съображения, защото е достатъчно да се припомни, че ВСС е създаден, за да осигури нормалното функциониране на органите на съдебната власт, т.е. неговата легитимация е възможна дотолкова, доколкото е припозната за полезна (обслужваща легитимна цел в демократично общество) от съдиите, прокурорите и следователите”, пише в становището на съсловната организация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст