Хинков се оплака от натиск, бил помолен да не сменя шефа на “Пирогов”

Хинков, райският газ

Д-р Димитров имал доста широк гръб, подчерта Христо Хинков

Здравният министър Христо Хинков заяви, че е спирал конкурси за директори на лечебни заведения, въпреки че са били с изтекъл мандат, защото е бил под натиск. “Повечето директори на държавни болници са неслучайни хора, аз съм спирал конкурси за назначаването на нови под натиск – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков. Най-вероятно искат следващият министър с друг мандат и с други възможности да проведе тези конкурси“, призна той в ефира на “Би Ти Ви”.

Хинков уточни, че ставало въпрос за 10-15 болници, където мандатите на директорите изтичат по график от март натам. “Може би тяхното настояване беше принципно, в смисъл че не е хубаво конкурсите да се провеждат от министър, който възнамерява да си подаде оставката. Зад мен не стоят политически сили. Аз съм член на ДСБ. Тези конкурси трябва да се проведат поне два месеца преди да изтичат мандатите на директорите на болници. Според мен голяма част от директорите на големи болници са назначавани по политически причини. Много интереси се преплитат, за много пари става въпрос. Парите, които отиват в здравната каса след това отиват в болниците “, каза още Хинков.

Той обясни, че на заседание на здравната комисия в парламента голяма част от депутатите са гласували да се оттегли заповедта за уволнението на шефа на “Пирогов”. “Това говори, че наистина д-р Димитров има широк гръб“, каза здравният министър.

Хинков коментира и случая с Даная като заяви, че очаква да бъдат отнети лекарски права. Освен това той призова БЛС да се намеси по казуса със записа от “Пирогов”, в който се чува как медици от спешната болница отправят закани срещу близките на починалото момиче.

Ужасно е това, което е казано. Това не може да бъде лекар. Това е форма на садистично удоволствие да се очаква, че хората, които са претърпели една болка, ще продължат да изпитват болка. Има етична комисия на БЛС и очаквам, че тя най-сетне ще вземе едно сериозно становище и може да реши да отнеме лекарските права на този човек. Абсолютно би трябвало за такова изказване да се направи сериозно разследване, да се говори с този човек от Комисията по лекарска етика и тя да предложи да му се отнемат поне временно правата“, каза още той за разпространения запис от журналистката Ваня Ахчиева направен на заседание на Медицинския съвет на УМБАЛСМ “Пирогов”, от който се чуват смущаващи закани за ответен удар срещу близките на починалата Даная, която си отиде едва на 15 години.

Миналата седмица Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство по случая с починалото момиче. То е за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение, представляващо повишена опасност.

Относно изграждането на Националната детска болница, Хинков обясни, че планът е съставен, като единствено от КЗК се очаква да се разреши въпросът коя фирма трябва да започне събарянето на старите сгради, за да може проектът най-после да стане факт.

Той посочи, че поне 2 години ще са необходими за изграждането на Националната детска болница. За съжаление обаче се забавя нейното изграждане, коментира още здравният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст