ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изложенията АГРА, “Винария” и “Фудтех” бележат ръст от 25%, хвали ги министър Вътев

АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ

Днес, 20 февруари, бе откриването на Деветото издание на мегаизложението, което обединява международните специализирани изложби АГРА 2024, “Винария” и “Фудтех” 2024 година, информират от Министерството на земеделието и храните.

Изброените форуми от години са лидери в международните изложби и продължават да привличат посетители и участници.

Кирил Вътев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и с министъра на земеделието, горите и развитието на селските райони на Косово – Фатон Пеци дадоха официално началото на панаирната седмица, като прерязаха лентата за откриването.

Припомняме, че изложенията могат да бъдат посетени до 24 февруари, в Пловдив.

Министър Вътев посочи, че сериозното международно участие на форума ще се развива и за в бъдеще и ще надгражда много успешно постигнатите резултати, като за момента изложенията отчитат 25% ръст.

Вътев подчерта, че въпреки недоволствата на земеделските производители не само у нас, а и в Европа, заявката за изключително успешно изложение е много сериозна. Той благодари на косовския си колега Фатон Пеци, че се е отзовал на поканата му да посети страната ни и акцентира върху потенциала на търговските и приятелските ни отношения.

Целта на изложението АГРА, което е най-мащабното от трите и е с над 100-годишна история, е да срещне бизнеса с науката и по този начин да го издигне на по-високо ниво. Министър Вътев подчерта, че науката трябва да участва активно в реалното производство, политиката и земеделието на Балканите. По думите му изложението трябва да се развива в посока по-широки контакти, тъй като е известно, че недостигът на храни в света все още е проблем, който не е преодолян.

Предвидени са две научни конференции, като първата бе организира днес, на 20 февруари, и бе на тема „Аграрната наука в аграрната практика“. Втората ще бъде в четвъртък, на 22 февруари, и е свързана с климатичните промени.

На откриването присъстваха народният представител Росен Костурков, заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев и председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Виолета Божанова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст