Асена Сербезова била заплашвана от човек на високо ниво в прокуратурата

Асена Сербезова

Бившият министър на здравеопазването в кабинета на Кирил Петков – проф. Асена Сербезова е била заплашвана от човек на високо ниво в прокуратурата по времето на COVID пандемията. Това обяви самата тя в ефира на “Би Ти Ви”.

Сербезова разказа, че след множество проверки за спекула в аптеките преди да се обяви извънредно положение заради коронавируса, е получила обаждане от прокуратурата. То се случва, след като тя инициира среща с тогавашния главен прокурор Иван Гешев, на която са уточнили, че колеги ще съдействат на проверките и ако има спекула ще я представят на проверяващите.

Тогава сигнализирах, че има недостиг на лекарства, а проверките в аптеките бяха от 5-6 институции наведнъж. Самата среща с Иван Гешев мина професионално и дистанцирано без никакви ангажименти. Казахме, че ще съдействаме и помолих за човечност, да не се злоупотребява и да не се окаля имиджът на фармацевтите“, обясни тя.

Бившият министър на здравеопазването обясни, че по време на тази среща не е било демонстрирано несъгласие по темата. По думите ѝ обаче два дни по-късно тя получава обаждане от човек от прокуратурата със заплахи. “Той се представи, имам свидетел на този разговор, материалите са в съда, ще стане известен по-късно. Засега не мога да го обявя. По време на разговора ми беше казано, че ще бъдат приложени силови методи – не да внимавам и да се кротна, а директно ми казаха, че ще бъдат приложени силови мерки, ако не спра да рева за проверките за липсата на лекарства“, обясни Сербезова.

След това обаждане тя получава обвинения във връзка с нейни интервюта по време на COVID пандемията.

Заради предупрежденията ѝ за евентуални проблеми с лекарствата тогава Софийската районна прокуратурата започна разследване срещу нея за всяване на паника и тревога сред гражданите по време на пандемия.

Аз не престанах да рева, продължих да обикалям студиата и да посочвам на обществото какво правят другите държави, че това насаждане на страх и паника е вредно, че държавата трябва да се подготви за идващата пандемия“, коментира още бившият здравен министър. Тя уточни, че след първоначалните заплахи нямало повече напомняния за “силови методи”.

Сербезова обясни, че не знае дали хората, които са ѝ се обадили по време на пандемията, са свързани с групата около Мартин Божанов – Нотариуса.

Бившият здравен министър не отрече, но и не потвърди, че заплахите са идвали от ръководителя на дирекция “Публична комуникация” към главния прокурор Веселин Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст