ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Василев: До сега са събрани 685 млн. лв. повече, отколкото за същия период през 2023 г.

Асен Василев Бюджет министерство на финансите

Приходната част на бюджета върви изключително добре. До момента, от началото на годината към 19 февруари сме събрали с 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки, отколкото миналата година за същия период. Това обяви на брифинг министърът на финансите Асен Василев.

„Събираемостта е както следва: за данъците: ръст с 13,9%, осигуровки – с 9,2%, увеличението при митническите сборове, ДДС от внос и акциз е 11,2%“, обобщи той.

По-рано от Министерство на финансите обявиха, че се сформира работна група, която да обследва обединението на НАП и Агенция „Митници“ в единна приходна агенция.

“Това се прави с цел по-ефективно администриране на събирането на мита, данъци и акцизи, както и от гледна точка оптимизация на държавната структура. Това не е нещо ново или изключително. Общи данъчни и митнически агенции има в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Латвия, Полша, Португалия, Словакия, Словения и Унгария в ЕС.

Това е подход, който се използва и в Англия, и в Америка”, уточни министър Василев.

И обясни защо сега е подходящият момент това да се случи.

“Очакваме в рамките на годината да имаме и решение за сухопътните граници на Шенген. Това би означавало сериозна реорганизация на Агенция „Митници“, тъй като няма да има нужда от митнически пунктове на границите с Румъния и Гърция. Имайки предвид, че такава голяма реорганизация така или иначе ще се случва в Агенция „Митници“, това е и моментът, в който да се направи сливането с НАП в единна приходна агенция”, посочи Асен Василев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст