ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия започна ново наказателно дело срещу Олег Навални, брат на Алексей Навални

Алексей и Олег Навални
Алексей и Олег Навални

Людмила Навална, майката на починалия опозиционен лидер, поиска Путин да ѝ предаде тялото на сина ѝ

Русия започна ново наказателно дело срещу Олег Навални, брат на починалия опозиционен лидер Алексей Навални, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС, цитирана от БТА.

ТАСС не съобщи по кой член от наказателния кодекс се води делото, но каза, че полицията издирва Олег Навални, който вече е в списък с издирвани лица по друг случай.

През 2014 г. той беше осъден на 3,5 г. затвор за измама по дело, което според критиците на Кремъл е измислено и е с цел да се оказва натиск върху покойния му брат.

Людмила Навална, майката на починалия руски опозиционен лидер Алексей Навални, поиска руския президент Владимир Путин да предаде тялото на сина ѝ, за да може да го погребе, предаде Ройтерс. 

Четиридесет и седем годишният Навални изпадна в безсъзнание и почина внезапно в петък след сутрешната разходка в наказателната колония “Полярен вълк” в Северния полярен кръг, където излежаваше тридесетгодишна присъда, съобщиха от затворническата служба.

Говорейки пред наказателната колония майката на Навални, цялата в черни дрехи, заяви, че дори не знае къде се намира тялото на сина ѝ, и поиска президентът Путин да издаде заповед за освобождаването му. 

“Вече пети ден не мога да го видя, не ми дават тялото му и дори не ми казват къде е”, казва Навална във видеообръщение, което бе излъчено в канала “Navalny LIVE” в “ЮТюб” (YouTube).

“Обръщам се към Вас, Владимир Путин. Решаването на този въпрос зависи само от Вас. Позволете ми най-накрая да видя сина си”, заяви Навална. “Настоявам тялото на Алексей да ни бъде незабавно предадено, за да мога да го погреба подобаващо”, добави тя.

Майката на опозиционния лидер изпрати и официално писмо до Путин със същото искане.

Съюзниците на Навални се позовават на руски следовател, според когото властите се нуждаят от поне 14 дни, за да извършат различни химически тестове на трупа на опозиционера и затова все още не могат да го предадат на роднините му, отбелязва Ройтерс.

Западът, както и поддръжниците на Навални, казват, че Путин е пряко отговорен за смъртта на видния опозиционер. Кремъл отрича да е замесен и заявява, че твърденията на Запада, че руският президент е отговорен за случилото се, са неприемливи.

Путин все още не е направил публичен коментар във връзка със смъртта на Навални, но случилото се допълнително задълбочи разрива в отношенията между Москва и Запада, причинен от продължаващата вече почти две години война в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст