ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Странната “експертиза” по делото КТБ. Какви са фактите

Странната "експертиза" по делото КТБ: Какви са фактите

“Цветан Василев съди Иван Гешев в Кипър заради фалшива експертиза по делото за фалита на КТБ“. Така основната част от българските медии отрази поредицата от събития и новини, свързани с установяването в Кипър на това, че експертизата по делото КТБ всъщност е фалшива.

Да се спрем обаче на фактите.

В съда в Никозия има заведено дело за заговор с цел измама с основание т. нар. екпертиза по делото за фалита на КТБ, поръчана от прокуратурата на България и реализирана поне по публично поднасяните до този момент данни, от „Бейкър Тили“ Кипър. Делото за заговор е именно срещу „Бейкър Тили“, трима експерти, подписали експертизата, както и Иван Гешев в качеството му на наблюдаващ прокурор по делото, подписал договорите с тях.

В хода на делото става ясно, че „Бейкър Тили“ подписват декларация, че не са извършители на екпертизата за КТБ и представеният от прокуратурата на България доклад на бланка на „Бейкър Тили“ е поради секретарска грешка. Те напълно се отказват да са съпричастни към екпертизата и признават, че просто са номинирали трима експерти, които са получавали директни указания от българската прокуратура. Методиката на изготвяне на оценката също не е на „Бейкър Тили“, а на българската прокуратура.

След признанието на „Бейкър Тили“ и кипърския експерт Андонис Василиу, че не са участвали в експертизата, делото срещу тях е прекратено. От „Бейкър Тили“ са категорични, че не са правили тази експертиза и не стоят зад нея. Андонис Василиу пък е признал в декларация пред съда, че е правил някакъв анализ по метод, предложен от офиса на главния прокурор на България и въз основа на данни, за чиято автентичност той не гарантира Въпреки че те са отказали участието си в измамата, разследването продължава за останалите двама експерти – британски граждани, както и за бившия главен прокурор Иван Гешев.

Фактите дотук поставят повече въпроси, отколкото дават отговори. Прокуратурата дължи отговор как точно е избрала „Бейкър Тили“ Кипър за тази изключително важна експертиза. Тя е основата на делото за организирана престъпна група, източвала КТБ. А се оказва, че авторите на експертизата дори не знаят какво са правили.

Държавното обвинение често е сочило как някакви факти не били установени от прокуратурата, а от реномираната одиторска компания „Бейкър Тили“. Но първо, тя не е одиторска. И второ, разбираме, че и няма общо с представените от обвинението документи.

Навярно трябва да се запитаме и какво се крие при друг емблематичен доклад за КТБ. Този на британската „Аликс Партнърс”. За него са платени минимум 800 000 евро, но днес за този документ не се шуми много. За целите на доклада „Аликс Партнърс“ са създали специално дружество, което ликвидират веднага след като получават парите си за услугата. Така за разлика от „Бейкър Тили“ затварят опцията да бъдат съдени за произведението си.

Но ако „експертизата“ на „Бейкър Тили“ е фалшификат, какво може да ни накара да не предположим, че и анализът на „Аликс Партнърс“ е секретарска грешка? Или пък, че негови автори не са „Аликс Партнърс“, а някое българско ударно звено.

Така наречената експертиза използва за оценка абсурден модел, който няма нищо общо с Наредба 8 и Наредба 9 на БНБ, както и с Международните счетоводни стандарти (МСС) 39, които регулират материята. Именно те са били и рамката за оценка и контрол на дейността на банката към момента, преди да бъде поставена под особен надзор, а и след това.

Възможно ли експертизата по делото КТБ да е писана в България от български подизпълнители, но за да звучи достатъчно авторитетно и да бъде продадено по-лесно пред обществото, да са били монтирани табелките „Аликс Партнърс“ и „Бейкър Тили“? От материали по делото КТБ например може да се проследи, че в периода, когато би трябвало да са работили експертите на „Бейкър Тили“, достъп до делото са получили служители на българската компания „Афа консълтинг“. Така например Саша Дерменджиева е получила постоянен пропуск от прокуратурата в качеството на участник в екип по изготвяне на експертиза по досъдебното производство за фалита на КТБ. Дерменджиева обаче присъства и в списъка със служители на „Афа Консултинг“, които са извършвали оценките на активи от лятото на 2014 година.

Четирима служители на „Афа“ – Светлана Георгиева, Саша Дерменджиева, Валентина Бранкова и Валя Йорданова, са назначени като вещи лица от Иван Гешев. Въпреки избраните вече експерти на „Бейкър Тили“. Всичко това, разбира се, поставя основателния въпрос защо е толкова голяма концентрацията на „Афа“ до документи, действия и по цялостния казус с фалирането на КТБ? От „одиторските доклади“ през лятото на 2014 г., до „експертизата“ по делото за фалита. Защото скупчването на „експерти“ от една частна организация в рамките на какъвто и да е казус винаги създава основания за конфликт на интереси? А дълбокото разпростиране на „Афа“ по всички направления на фалита на КТБ е напълно необяснимо и се нуждае от отговор от страна на прокуратурата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст