20% годишен спад на БВП на Израел през последното тримесечие на 2023-а

20% спад на БВП на Израел

Икономиката на Израел се е свила с почти 20% на годишна база през последните три месеца на миналата година, показват официалните данни на Централната статистическа служба на страната, което се дължи на наливането на ресурси в конфликта срещу Хамас в Газа. Резкият срив на БВП – далеч по-дълбок от прогнозите на икономистите, е до голяма степен резултат от мобилизирането на стотици хиляди резервисти за военните действия след атаката на Хамас на 7 октомври 2023-а. БВП през четвъртото тримесечие е намалял с 19.4% годишно в сравнение с третото, а на тримесечна база спадът е с 5.2 процента.

300 хил. запасняци са били призовани на военна служба и е трябвало да напуснат работните си места и бизнеса, отчита Централната статистическа служба на Израел. Сред другите фактори, поразили икономиката, са спонсорираните от правителството над 120 хил. израелци, евакуирани от северните и южните погранични области на страната, както и строгите рестрикции за влизането на палестински работници от Западния бряг след 7 октомври. Тези мерки са навредили на строителния бранш и са предизвикали недостиг на работна ръка, което забавя допълнително икономическия растеж, твърдят статистиците.

Все пак, като цяло, Израел е приключил 2023-а с икономически растеж от 2% спрямо 2022-а когато БВП се е увеличил с 6.5 процента. Войната е довела до остър ръст на правителствените разходи от цели 88% през трите месеца след избухването на войната спрямо периода юли-септември 2023 година. Докато домакинствата са похарчили с 27% по-малко за личното си потребление. Вносът на стаки и услуги се е свил с 42%, а износът – с 18%, показват още данните на статистическия офис.

На 9 февруари международната рейтингова агенция “Мудис инвестърс сървис” понижи държавната кредитна оценка на Тел Авив от А1 на А2 заради опасения за войната в Газа, по-специално – продължителността на конфликта и по-широкото му въздействие върху националното стопанство. Агенцията понижи и икономическата перспектива на Израел до “негативна” заради реалната опасност от разширяването на фронта до северната граница на страната срещу намиращата се в Ливан групировка Хизбула.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху възропта срещу заключенията на “Мудис” с мотив, че “понижението на рейтинга не е свързан с икономиката, а се дължи изцяло на факта, че страната е във война”. И допълни, че “кредитната оценка ще се повиши веднага след като Израел спечели войната”. Дългогодишният израелски лидер се зарече публично да продължи битката докато гарантира “цялостна победа” срещу Хамас. Което, по думите му, ще отнеме поне още няколко месеца.

БВП на човек от населението на традиционно силната в технологично отношение държава, чиято стойност е по-висока отколкото във Велкобритания и Франция, се е понижил с 0.1% през 2023-а, а населението е нараснало с 2.2%, показват още данните от доклада на Централната статистическа агенция.

Израелският институт за политически науки Taub прогнозира, че израелското стопанство ще се свие с 2% през първото тримесечие на 2024-а заради стотиците хиляди работници, извадени от пазара на труда заради войната. Според икономистите, около 20% от работната сила на Израел не е на пазара на труда от октомври 2023-а срещу 3% преди началото на войната. Скокът на безработицата отразява факта, че около 900 хил. работници в момента или са в армията, или бездействат по домовете си, или са избягали от населените места след атаките, или не могат да си намерят работа заради унищожаването на бизнеса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст