ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Ал Кайда” се е върнала в Афганистан с осем нови тренировъчни лагера

ал кайда

Талибаните не са спазили обещанието си към САЩ да прекъснат връзките си с терористичната групировка

“Ал Кайда” се е върнала в Афганистан при управлението на талибаните, като създава осем нови тренировъчни лагера заедно с пет медресета – ислямски образователни институции – в цялата страна, разкрива доклад на Съвета за сигурност на ООН от края на януари, съобщи вестник “Джерусалем пост”, предаде БТА.

Докладът, изготвен от комисията на Съвета за сигурност, създадена за наблюдение на “Ал Кайда”, посочва, че талибаните не са спазили обещанието си към САЩ, посочено в споразумението от Доха, да прекъснат връзките си с терористичната групировка и че двете организации продължават да са близки, отбелязва телевизия Си Би Ес.

Година след превземането на Кабул от талибаните САЩ убиха тогавашния лидер на “Ал Кайда” Айман аз Зауахири с удар от безпилотен самолет в дипломатическия квартал на Кабул. Той се намираше в къща за гости, принадлежаща на министъра на вътрешните работи на талибаните, който е и лидер на свързаната с талибаните мрежа “Хакани” – Сираджуддин Хакани.

“Присъствието на високопоставени фигури от “Ал Кайда” в страната не се е променило и групировката продължава да представлява заплаха в региона и потенциално извън него”, се предупреждава в доклада на ООН. В него обаче се отбелязва, че според неговата оценка “понастоящем групировката не може да планира сложни атаки на далечно разстояние”.

Анализаторите смятат, че

“Ал Кайда” сега е много по-слаба организация,

отколкото беше преди, и мнозина се съмняват, че талибаните биха допуснали действия, които биха застрашили хуманитарната помощ, предоставяна от САЩ на Афганистан, която продължава да е от жизненоважно значение за предотвратяване на хуманитарна криза в страната.

“Има ли лагери за обучение в Афганистан? Напълно е възможно. Но капацитетът им да поразяват цели извън непосредствения южноазиатски регион е минимален”, казва пред Си Би Ес ветеранът анализатор на регионалната политика Торек Фархади. “Талибаните внимават да не допуснат развитието на подобни дейности, тъй като са в контакт с американските власти.”

“В момента САЩ са най-големият хуманитарен донор в Афганистан чрез ООН, но в крайна сметка тази подкрепа доведе до избягване на по-нататъшна хуманитарна криза в страната. Талибаните признават тази ценна подкрепа от страна на САЩ и няма да рискуват да нарушат тази договореност.”

Си Би Ес отбелязва изявлението на специалния генерален инспектор на САЩ за възстановяването на Афганистан, че от август 2021 г. насам международната общност е предоставила на Афганистан помощ в размер на най-малко 2,9 милиарда долара, от които около 2,6 милиарда долара са предоставени от правителството на САЩ.

В доклада се посочва, че

лагерите за обучение са разположени в различни провинции,

включително Газни, Лагман, Парван и Урузган. В него се изброяват и местата, използвани от “Ал Кайда” за придвижване на нейни бойци към и от съседен Иран, и се посочва, че в долината Панджир, северно от столицата Кабул, е създадена нова база за складиране на оръжие. 

“Групировката поддържа скривалища за улесняване на придвижването между Афганистан и Ислямска република Иран в провинциите Херат, Фарах и Хелманд, като има и допълнителни скривалища в Кабул”, се казва в доклада. 

“Това настаняване на “Ал Кайда” в рамките на Афганистан потвърди отдавнашните опасения, изразявани от много наблюдатели, относно това, че страната отново се превръща в убежище за терористични организации при управлението на талибаните”, казва пред американския сайт “Медиа лайн”, отразяващ събитията в Близкия изток, Шахин Модарес, анализатор по международна сигурност, специализиран в Иран, свързан с мозъчния тръст Център за Близкия изток и глобалния ред (Center for Middle East and Global Order).

Модарес заяви, че “Ал Кайда” и талибаните, които отново поеха управлението на Афганистан през 2021 г., след като водените от САЩ коалиционни сили напуснаха страната, имат обща история на сътрудничество и идеологическо съответствие. Той заяви, че по време на въстанието си срещу коалиционните сили двете организации са поддържали дълбоко вкоренени връзки, които се базират на общия джихадистки мироглед и взаимната подкрепа за целите на другата организация. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст