Банкерка се отърва с условна присъда за кражба на 440 бона

варненска банкерка присъда

Варненската банкерка Милена В. получи условна присъда, след като присвои 440 000 лева. 38-годишната Милена имала 7-годишен стаж в банката, като заемала длъжността “Специалист обслужване на клиенти” в един от клоновете във Варна.

Тя работела на касово гише и боравела с парични суми в лева и валута. Предвид длъжността си, приготвяла и изпращала така наречените “ценни пратки“, съдържащи парични суми до Централното управление на банката в София.

Периодично в банковия филиал се извършвали ревизии на касите от комисия. Проверките обаче не следвали стриктно разписаните правила, а процедурата се провеждала формално. Милена В. знаела този факт и затова решила да открадне сума в евро заради по-високия номинал на купюрите им в сравнение с тези в лева. За да не бъде уличена, решила да извършва фиктивни сделки с несъществуващи клиенти за обмен на валута. Наложило се за целта да състави поредица от фалшиви документи. В продължение на три месеца през 2015 г. тя успяла да присвои 440 000 лева.

За това престъпление Варненският окръжен съд наложи наказание на Милена „лишаване от свобода“  за срок от 3 година, като изпълнението на наказанието е отложено с 5-годишен изпитателен срок. Тя беше призната за виновна и за съставянето на неистински документи, за което получи наказание пробация.

За престъплението като подсъдим се изправи и колега на Милена В., заемал длъжност “Мениджър оперативна дейност”. В хода на съдебното следствие обаче не бяха събрани доказателства, които да го уличават, той да е действал в съучастие с 38-годишната жена и беше оправдан от съда.

Присъдата подлежи на обжалване или протест, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Варна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст