ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите гласуват промени в Закона за българското гражданство

българско гражданство

На първо четене депутатите ще обсъдят промени в Закона за българското гражданство. Вносител на законопроекта е Министерския съвет, като с предложението се предвижда допълване на условията за придобиване на българско гражданство от лица с български произход, както и от лица с родител, придобил българско гражданство, като владеенето на български език се въвежда като задължително условие.

Това изискване се прилага спрямо лицата, придобиващи българско гражданство на основание осиновяване от български гражданин при условията на пълно осиновяване.

С друг текст към законопроекта се предвижда възможност за отмяна на натурализацията в случаите на системно и умишлено уронване на престижа на България, на българските институции и национални интереси чрез реч на омраза или при извършване на действие от омраза срещу българската държава, нейни граждани и/или български общности в чужбина.

В дневния ред на депутатите са промени и в Закона за МВР, които ще бъдат гласувани на второ четене. С тях се цели подобряване на работата на разследващите полицаи и проверяването на тяхното претоварване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст