ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Актуализирана версия на плана за управление на Витоша ще има до края на март

Обсъждане за природен парк "Витоша" - Юлиан Попов, Васил Терзев, Димитър Илиев, Кирил Вътев

До края на март ще има актуализирана версия на плана за управление на Витоша, която ще бъде подложена на обществено обсъждане. Това стана ясно след дискусия на тема “Спорт и туризъм на територията на природен парк “Витоша”. Тя бе организирана от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев и с участието на заинтересованите институции по въпросите за развитието на спорта и туризма на Витоша.

Има съгласие и политическа воля

да се върви заедно към решение на проблемите на Витоша,

увериха участниците в дискусията – министрите на спорта и на околната среда и водите, на регионалното развитие, на туризма, на земеделието, на здравеопазването. Столична община заедно с областния управител на София са се ангажирали да бъдат водещи в процеса, като изготвят пътна карта за действие. 

“Ангажиментът на всички участници на месечна или двумесечна база е да правим срещи и да споделяме какво следва, кога ще се появи подобреният план за управление и да бъде подложен на обществено обсъждане”, потвърди столичният кмет Васил Терзиев.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов отбеляза, че това е 24-тата среща на хора, които искат да променят нещо на Витоша, като изрази умерен оптимизъм за успех.

“Ще е успешен, защото от една страна политическият ангажимент е много висок, от друга страна – гражданският ангажимент е висок, и от трета страна – смятам, че ние сме започнали да осъзнавам какъв тип актив е Витоша”, посочи той.

Витоша е ценен природен актив в природата на София, коментира още Юлиан Попов. 

На въпрос за разрешаване на проблема с лифтовете на Витоша той отговори:

“Аз смятам, че лифтовете също трябва да бъдат вписани в тази концепция за важен социален и природен актив. Те не могат просто да бъдат търговско дружество, просто защото сами по себе си лифтовете нямат икономически модел. Те трябва да се впишат в един по-широк бизнес модел”. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст