ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Владеенето на български език става задължително условие за придобиване на гражданство

лекарските асистенти, депутатите приеха, първият мандат, лекарските асистенти

Парламентът прие със 154 гласа “за”, без “против” и с 22 “въздържал се” на първо четене промени в Закона за българското гражданство. Текстовете, внесени от Министерския съвет, предвиждат Владеенето на български език да бъде задължително условие за придобиване на българско гражданство

Условието ще важи за лица с български произход, както и за лица с родител, придобил българско гражданство Този критерий няма да се прилага за лица, придобиващи гражданство чрез осиновяване, за да не създава пречки за финализиране на процедурата.

Допълнително се въвежда разпоредба, че лица, срещу които е образувано наказателно производство, и такива с непогасени финансови задължения към българската държава или частни лица, няма да могат да се освобождават от българско гражданство.

Възможност за отмяна на натурализацията се предвижда в случаите на умишлено уронване на престижа на страната чрез реч на омраза или действие от омраза срещу българската държава, граждани и/или общности в чужбина. Процедурата за отнемане на гражданство ще бъде предмет на решение от Съвета по гражданството след изслушване на засегнатите лица.

Удостоверенията за придобиване на гражданство ще се връчват на тържествена церемония, която ще се провежда в Министерството на правосъдието или в дипломатическите представителства на България в чужбина.

Законопроектът предвижда и прекратяването на съществуването на Консултативния съвет при Изпълнителната агенция за българите в чужбина, тъй като Министерството на правосъдието до момента извършва дейностите, свързани с придобиването на българско гражданство на основание български произход.

Партията “Възраждане” заяви подкрепата си за измененията, но изрази необходимостта от по-конкретно определение на термина “български произход”. От “Продължаваме промяната-Демократична България” подчертаха необходимостта от активна работа по развитието на мрежата на неделните училища зад граница и осигуряването на адекватни финансови условия за командироване на преподаватели.

От ГЕРБ-СДС декларираха подкрепата за текстовете, но посочиха, че между четенията ще бъде необходимо да се работи по някои от тях.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст