ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Въвежда се въглеродна такса при внос на замърсяващи стоки от страни извън ЕС

Промени в Закона за подпомагане на земеделските производители приеха на първо четене депутатите

Въвежда се въглеродна такса при внос на замърсяващи стоки от страни извън Европейския съюз. Парламентът прие на първо четене изменения в Закона за ограничаване на изменението на климата, внесени от депутатите Станислав Анастасов (ДПС), Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) и Татяна Султанова (ПП-ДБ).

В българското законодателство ще бъде установен национален компетентен орган, отговарящ за функционирането на европейския Механизъм за корекция на въглеродните емисии по границите (МКВЕГ). Предложено е този орган да бъде изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околната среда.

Съгласно измененията, европейският Механизъм за корекция на въглеродните емисии по границите въвежда въглеродна такса за внос на определени продукти от трети страни, като стомана, желязо, цимент, електричество, изкуствени торове, алуминий, водород и други производни на тях. Тези продукти подлежат на закупуване на сертификати за емисии, като митническите органи не могат да допускат внос на стоки от лица, които не са одобрени декларатори по МКВЕГ.

Законопроектът има за цел да установи процедури на национално ниво за изпълнение на МКВЕГ, включително ред за подаване на заявление за получаване на статус на одобрен декларатор. Той въвежда и изискванията за деклариране на общите верифицирани емисии на внесените стоки. Предвиждат се и имуществени санкции в случаите, когато неодобрен декларатор внася стоки на територията на България, без да спазва задълженията си по регламента.

Вносителите подчертават, че тези мерки се предприемат с цел защита на българското производство, като се подчертава важността на запазването на българското производство на електроенергия, цимент, стомана и други.

Не е уточнено как ще се налагат санкциите, посочиха „Възраждане“ по време на дебатите . Според тях ако не се приеме предложението, страдат производителите, ако се приеме – потребителите. От партията смятат, че трябва да отпаднат регулациите за бизнеса. 

“Много руски опорки, пропагандни клишета се казаха тук”, посочи Явор Божанков от ПП-ДБ

“Протекционизъм и защита на родното производства не са измислени сега. Чудесно е да защитим родното производство дори с налагане на такси за страни, извън от ЕС, но защо да бъде през закона за климат”, попита Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст