ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков: Има смисъл това правителство и този парламент да продължат да съществуват

Според Денков предложението на ГЕРБ е добро начало

Ясно беше казано, че меморандумът е входна точка за разговори и преговори. Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти. Той е в Париж, където се срещна с френския президент Еманюел Макрон.

По думите му основното в него е, че трябва отново “да се фокусираме върху реформите, които предстоят – попълване на състава в Антикорупционната комисия, промени в закона за съдебната власт, запълването на регулаторите – трябва да е ясно, че това как ще работят регулаторите, предопределя какво ще е качеството на средата за бизнеса и хората, които живеят в България”.

„Текстът на меморандума беше изпратен няколко часа по-рано на Мария Габриел. Тя го е видяла предварително, вероятно го е изпратила на Борисов и на другите ключови лидери, подкрепящи кабинета. Ако погледнем какво се случва от декември насам, то това е липсата на напредък в основните реформи, които винаги сме поставяли в основата на развитието на страната и заради които направихме това правителство“, уточни той.

Целта на меморандума е да върнем фокуса върху това защо сме направили това правителство, защо има НС, което трябва да си довърши работата. В това отношение не трябва да има изненади – това са същите приоритети и задачи, които са дефинирани така, че да не може да се отклонява вниманието от тях. Нека припомня, че преди три седмици с Габриел се разделихме с идеята, че ще обсъдим работата на министрите, след като проведе разговори с тях, и да ги обсъдим.

Това досега не се е случило, не сме провели разговора с нея“, подчерта Денков.

„Това, което се случва с подаването на оставката – представят се документи, с който се подава оставката на правителството. Това ще бъде на 6 март, защото тогава се навършват 9 месеца“, допълни още премиерът.

На въпрос има ли как да се избегнат нови избори, ако не се приемат предложенията на меморандума, той заяви: „Трябва да се седне на масата за преговори. Видяхме, че след забавянето по отношение на тези ключови реформи, трябва да намерим начин да ускорим процесите. Този меморандум е нашето предложение да стартираме преговорите, това беше ясно казано.“

„Голямата картина е, че това правителство и това Народно събрание има смисъл да продължат да съществуват, ако продължат да изпълняват записаното в управленската програма и реформите, заради които сме се събрали заедно в това правителство“, каза още министър-председателят.

Получихме поздравления за направеното от правителството като реформи в последните осем месеца. Макрон каза, че в цяла Европа се виждат тези успехи и се надява това да продължи и през следващия период. За Франция е важно, че ще е сигурно изграждането на ясна отбранителна стратегия, система за това как Европа може да се защити от евентуална атака от страна на Русия. За Франция е важно и да има надежден съюзник на Югоизточния фланг на НАТО. Франция е готова да работи с България за изграждане на общ капацитет в нашата отбранителна индустрия по технологии, от които има нужда днес, но и от които ще има нужда утре“, каза още Денков.

Той допълни, че с Макрон са говорили и за енергетика.

„Знаете, Франция е една от водещите ядрени държави в света. Обсъдихме как могат да помогнат за развитието на българската енергетик и как да работим заедно за подготовката на кадри за целия регион. Отделно, възможности за развитие на водно-електрически проекти“, коментира премиерът.

„Засегнахме темата и за развитието на културните проекти. Знаете, от години има идея за музей, който да се изгради от България съвместно с подкрепата на т.нар. Агенция на музеите на Франция на о. Свети Кирик. Разбрахме се, че в следващите месеци може да стартираме този план. Не на последно място, на база високата оценка на направеното в последите месеци. Франция ни подкрепя изцяло за външнополитическите ни цели – Шенген, еврозона, ОИСР. Думите бяха: „Вашите успехи са успехи и на Европа и ще ви подкрепим във всичко, което очертавате като ваши приоритети“, подчерта Денков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст