ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Макрон поздрави българските власти за смелостта им и подкрепата за Украйна

макрон денков, денят по диагонал

Макрон открои като допирни точки между България и Франция сътрудничеството в областта на ядрената енергетика

Президентът на Франция Еманюел Макрон поздрави българските власти за смелостта, която показват от началото на войната в Украйна и факта, че страната промени модела на отношенията си с Русия.

“Ние сме изключително единни по отношение на подкрепата за Украйна, изправена пред агресивната руска война, водена на нашия източен фронт и която тази седмица навлиза в третата си година. По отношение на подкрепата за Украйна, ние действаме заедно с европейските ни партньори и по този начин постигнахме одобрение на 50 милиарда евро. Оценявам куража на българските власти от началото на конфликта да променят в такава степен модела на отношенията си с Русия”, заяви Макрон и допълни, че ЕС трябва да играе по-голяма роля в осигуряването на собствената си сигурност и отбранителните си способности, предаде БНТ.

Френският президент посрещна в Елисейския дворец българският премиер Николай Денков с военни почести.

Освен общата солидарност към Украйна и усилията за подобряването на европейската среда на сигурност Макрон открои като допирни точки между България и Франция сътрудничеството в областта на ядрената енергетика и засилването на европейската интеграция.

“Ядрената енергия е гаранция за енергийната си сигурност и декарбонизацията”, подчерта той.

Макрон поздрави българските власти и за усилията за още по-голяма европейски интеграция чрез присъединяване към Шенген и усилията за пирсъединавяне към еврозоната.

От своя страна българският министър-председател Николай Денков изтъкна, че девизът на страната ни “Съединението прави силата” днес изглежда по-важен от всякога. Той увери, че българското правителство и парламентарно мнозинство ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ, както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество.

“Затова България вече е изпълнила целта си за 2% от БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави, укрепвайки способностите си и включвайки се в укрепването на Югоизточния фланг на НАТО”, каза Денков.

Той напомни, че страната ни се подготвя за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 и работи по преодоляването на ветото на Австрия за сухопътен Шенген. Приоритет остава и присъединяването на България към ОИСР.

“Дълбоки благодарности към Франция за подкрепата в нашите усилия в тези области. Изминавайки тези стъпки, България ще стане още по-силен партньор, който активно изпълнява задълженията си”, посочи Денков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст