ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мария Габриел: Няма да подпиша т.нар. меморандум, всичко има граници

Мария Габриел

Няма да подпиша т.нар меморандум. Това заяви на брифинг Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

“Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата. Чух предложения да си разменим местата с Денков. Чух екзотика да добавим още едно ново министерство, за да има място за всички.

Време е да кажа какво направих и какво няма да направя, каза Мария Габриел.

„Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя и да не правя. Преди всичко – няма да подпиша т.нар. меморандум. Първо, всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на принципите на демокрацията“, заяви тя.

“Меморандумът на ПП-ДБ влиза в противоречие с българската Конституция. Този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с демокрацията, правовата държава и европейските ценности за подялба на служи, регулатори и съдебна система”, добави Габриел.

“Намирам го за ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. Цели овладяване на независимата съдебна система”, каза още вицепремиерката.

“По-подробен прочит показва една-единствена цел – политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите. Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи. Правовата държава се ръководи от принципа за върховенството на закона. Създава правна и законодателна уредба. Реформите се правят чрез изменение на законодателството, без да се намесват правомощията на други власти, освен Народното събрание”, смята Габриел.

“Обезпокоителното е, че този документ е изработен с крайна цел – и остава усещането за това – държавата да бъде разделена между две коалиции, а независимите регулации, съдебната система – да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата за сметка на лични цели и партийни интереси”, каза тя.

Според Габриел текстовете от меморандума категорично сочат, че “по същество този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с Конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност.

Меморандумът влиза в противоречие с българската конституция, посочи още Мария Габриел и добави, че той е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи.

Относно съдебната реформа тя коментира, че посочените в реформата цели не могат да бъдат постигнати за девет месеца.

“Това е програма за цял управленски мандат”, каза Габриел.

Според нея предлаганите промени в службите съвпадат като срокове с изборите за Европейски парламент и липсват аргументи дали тези промени няма да застрашат националната сигурност.

Едно от главните притеснения на Габриел около меморандума е, че той предполага външната политика на България да се води на два гласа. “Тя се базира на националните интереси и националните приоритети. България трябва да говори в един глас!”, подчерта тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст