Милиардерът Джим Ратклиф вече е съсобственик в “Манчестър Юнайтед”

Джим-Ратклиф-Jim_Ratcliff Манчестър Юнайтед

Английският футболен клуб “Манчестър Юнайтед” обяви, че британският милиардер Джим Ратклиф официално е станал негов съсобственик. Ратклиф купи 25% от акциите на “Манчестър Юнайтед” клас B и 25% от акциите клас A. Сделката беше сключена на 16 февруари. Сделката вече е одобрена и от ФА, и от Висшата лига.

Бизнесменът инвестира в клуба 200 млн. долара. До 31 декември трябва да инвестира още 100 млн. долара. Тази инвестиция е предназначена за подобряване на инфраструктурата на стадион “Олд Трафорд”, се уточнява в прессъобщение на сайта на футболния клуб.

„Да станеш съсобственик на “Манчестър Юнайтед” е голяма чест и голяма отговорност. Завършването на сделката е само началото на нашето пътуване да върнем “Манчестър Юнайтед” на върха на английския, европейския и световния футбол със среда от световна класа за нашите фенове“, отбелязва Джим Ратклиф.

Ратклиф е ръководител на нефтохимическата група INEOS. Той завърши придобиването на 25% дял в “Манчестър Юнайтед” през декември 2023 година. Тогава плати около 1.03 милиарда паунда за миноритарен дял. В същото време, въпреки факта, че контролът над “Манчестър Юнайтед” ще остане в ръцете на семейство Глейзър, всички футболни операции, включително трансферната политика и кадровите въпроси, ще бъдат поети от Джим Ратклиф, в това число и назначаването на старши треньор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст