ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Правната комисия прие на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс

правната комисия

Правната комисия в парламента прие на второ четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. До това се стигна след ветото на президента Румен Радев.

Депутатите от правната комисия записаха, че съдийската и прокурорската колегии на досегашния Висш съдебен съвет при изпълнение на функциите им на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет са юридически лица. Те ще бъдат представлявани от един от изборните им членове. Това ще става с решение на съответния съвет, предаде БТА.

Също така съдийската или прокурорската колегии на досегашния Висш съдебен съвет заместват пленума на досегашния Висш съдебен съвет (ВСС) във всички права и задължения по сключените договори.

Миналата седмица Народното събрание уважи ветото на държавния глава върху промените в НПК.

На 1 февруари депутатите гласуваха решиха премахнатият с конституционните промени като орган на съдебната власт Пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС) да продължи да съществува временно.

Преходната разпоредба гласеше: „До избирането на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, настоящият Висш съдебен съвет продължава да упражнява правомощията си съгласно действащото законодателство, при спазване ограниченията, предвидени в разпоредбата на § 23, ал. 2 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България (ДВ, бр. 106 от 2023 г.) чрез пленум, съдийска и прокурорска колегия“.

Гласуван беше и още един възстановителен текст: с оглед изменената структура на държавното обвинение, главният прокурор и неговите заместници ще упражняват функциите и правомощията си по досегашния ред. Това означаваше, че главният прокурор няма да е само административен ръководител, какъвто беше смисълът на конституционните промени, а ще продължи да упражнява надзор за законност, срещу което беше цялата врява за неговата недосегаемост.

Друг текст касае постоянното задържане на обвиняеми в ареста. Последно приетата наредба предвижда, че при разглеждането на мярката за неотклонение „задържане под стража“ в досъдебното производство на обвиняемия и неговата защита ще се предоставят само доказателствата, въз основа на които се определя мярката за неотклонение “задържане под стража”. Предложенията на депутатите, които отиват в пленарната зала, са в посока на това обвиняемият и защитата му да се запознават с всички събрани доказателства.

Президентът наложи вето върху промените на 12 февруари. Радев счита, че това е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие. В мотивите си той припомня, че с последните изменения и допълнения в основния закон Висшият съдебен съвет бе реорганизиран чрез разделянето му на два съвета – съдийски и прокурорски, а правомощията на главния прокурор и на прокуратурата бяха силно редуцирани.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст