ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ПП-ДБ все още чака отговор от ГЕРБ-СДС за меморандума за управление

Кирил Петков

От “Продължаваме промяната” – “Демократична България” все още нямат отговор от ГЕРБ-СДС за предложения меморандум за управление.

Това заяви пред NOVA съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той предположи, че ще го прочетат внимателно, ще го анализират и ще вземат решение.

По думите на Петков от ПП-ДБ са обяснили на ГЕРБ, че ако искат да продължат заедно, регулаторите трябва да бъдат променени. Той допълни, че в момента 3/4 от властта не е в парламента и правителството.

Цената на тока зависи повече от КЕВР, цената на мобилните телефони – от Комисията за защита на конкуренцията. Лихвите в банките зависят от Комисията за финансов надзор, а телевизиите са зависими от СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията. Депутатът обясни, че искането на ПП-ДБ е всички назначения да минат през прозрачна процедура и никой да няма контрол над тях. 

На въпрос за срещата със Спас Русев и дали тя е било свързана с разговори за регулаторите, Петков заяви, че не е важно политиците с кого се срещат, а е важно никой политик да не може да вдигне телефона на регулатор и да предопредели решението му. 

Относно комисията в парламента за Мартин Божанов-Нотариуса и Пепи Еврото, Кирил Петков коментира, че всеки иска тази комисия да направи някакво чудо. Според него обаче истината е, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет трябва да се промени така, че не само за три месеца да има някаква комисия, а тези органи да работят за спиране на схемите в правосъдието.

Петков подчерта, че временната комисия за Нотариуса не може да стане прокуратура, нито съд. Той допълни и че искат да изкарат максимално много информация на повърхността и органите, които трябва да разследват, да няма къде да ходят, а да си свършат работата.

Депутатът гарантира, че 50% от назначенията на ПП-ДБ ще бъдат направени така, че да са независими. Той добави, че целта им е и във ВСС, и в Инспектората, и в регулаторите, да има такъв тип хора. Петков добави, че не трябва да се допуска Мартин Нотариуса и Пепи Еврото да съществуват в системата.

Според Петков при 50 на 50 назначения в регулаторите ще може с ГЕРБ да се гарантира взаимен контрол. Относно назначението на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии, той отново изказа тезата си, че е по-добре да влезе един безспорен и един спорен член, отколкото двама спорни. Според него това е 50% промяна, защото в момента голяма част от регулаторите са на 100% спорни. 

Петков обясни и че от ПП настояват, ако даден министър бъде сменен при ротацията, оставката му да е поискана и от двете страни. Той обаче отново не даде отговор дали Калин Стоянов ще остане министър на вътрешните работи.

Депутатът призова да не се правят политически драми и да се провокира нестабилност, защото това правителство работи добре и показва резултати.

Кирил Петков отбеляза, че първите девет месеца са направили законите, а през вторите девет месеца трябва да попълнят хората, които да ги осмислят.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст