ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отнемане на шофьорска книжка в чужбина ще важи за всички страни членки

При отнемането на шофьорска книжка за нарушение в чужбина наказанието ще е валидно за всички страни членки в ЕС. Това предвиждат промени за безопасността по пътищата, гласувани на първо четене в ЕП, съобщи пред БНР евродепутатът Петър Витанов.

С поправките се разширява и списъкът с тежките нарушения, допълни той. Окончателното решение на закона ще бъде приет от новия ЕП, който ще бъде избран през юни.

За срок от 15 работни дни ще трябва да се реши

дали отнетата шофьорска книжка лишава водача от права

и във всички страни. 

“Близо 45% от нарушенията, които се извършват зад граница, остават ненаказани, което е и причина за безразсъдно шофиране за много хора. Когато няма справедливост,  очевидно има безнаказаност. Очевидно и пътната безопасност страда”, каза Витанов, който е координатор в комисията по транспорт на ЕП.

Чрез този закон се опитахме да възстановим две неща – да повишим пътната безопасност и да въздадем някаква справедливост. Като този закон е част от Пакет 3 – законодателни проекти, които повишават пътната безопасност. Едната промяна е свързана с книжките за правоспособност, другата е с одобряване на сътрудничеството и обмена на информация в областта на нарушенията по пътя, и третото е т. нар. възможност, ако извършите едно от големите четири нарушения, които водят до отнемане на книжката, да ви отнемат книжката”, обясни евродепутатът. 

Тежките наказания са каране с превишена скорост над 50 км/ч, шофиране в нетрезво състояние, под въздействие на наркотици и всяко друго нарушение, предизвикало смърт и тежко нараняване, допълни Витанов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст