ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разходите за алкохол и цигари са скочили с 19.9 процента

разходите за алкохол

Напушихме се, пропихме се. Разходите за алкохолни напитки и цигари средно на българин се увеличават от 92 на 110 лв. (с 19.9%) през последното тримесечие на миналата година в сравнение с периода октомври-декември 2022-ра. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Статистиката е суха наука, тя обобщава, без да държи сметка за индивидуалните житейски възходи или падения. Защо например е сложила алкохола и цигарите в една група? Зер няма пушачи-трезвеници или пиячи-непушачи? И как да разберем този впечатляващ ръст? На повече изпушено ли се държи или на повече изпито? Само по-просветените от нас могат да провидят, че няма ценови фактор, защото нито цените на тютюна, нито на пиячката са претърпели съществени промени за година време.

Впрочем, откъде взеха пари тия нашенци за тези вредни луксове?

НСИ пак ни насочва в определена посока на мислене без да ни дава ясен отговор: „Тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2023 г. е 2 866 лв. и нараства с 18.1% спрямо същото тримесечие на 2022 година”. Тук вече няма как да не си послужим с народната категоричност: „Кво изчука – тва изпука”.

Но и в този случай няма да сме прави. Защото темпът на увеличение може и да е еднакъв при вредните навици – с близо 20%, а при доходите – с 18%, но базата е различна.

Разбивката на харчовете показва, че „в структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна и безалкохолни напитки (29.9%)”. А между продуктите, на които нараства потреблението, „с най-голямо увеличение са плодовете – от 12.8 на 13.6 кг, зеленчуците – от 17.1 на 17.6 кг, и месото – от 9.6 на 10.1 килограма”. Откъдето ни става мъгляво ясно, че освен че пием, мезим и разреждаме.

Кои са изворите на тези благинки ли? „През четвъртото тримесечие на 2023 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход е 99.4%, а делът на дохода от натура – 0.6%”. Което значи: идеш на работа, потрудиш се според възможностите си, пък се върнеш и седнеш на масата, за да задоволиш потребностите. Защото къщна работа няма – виното е заложено още през септември, ракията е изпечена, лютеницата е забъркана още през август. Дошло е четвъртото тримесечие – нямаш  доход от битовизми и само се радваш на опредметения си вече труд.

Хубав живот!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст