ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Саудитска Арабия ще затегне изискванията към китайските технологични компании

конкуренция пари ръце сделки конфискуване продажба износ

Властите в Саудитска Арабия ще затегнат изискванията и ще принуждават водещи китайски технологични компании да правят повече инвестиции в страната при заявено желание за подписване на големи покупко-продажби.

Alibaba и SenseTime са сред корпорациите, които са сключили сделки за милиони долари със Саудитска Арабия в замяна на съвместни предприятия с местни компании през последните три години, съобщава Financial Times.

Както са коментирали пет осведомени източника, включително хора, работещи в областта на управлението на фондове, технологиите и консултациите, саудитската страна ще налага все по-строги изисквания за сделки на местни фирми с китайски компании. В някои случаи китайските инвеститори трябва да прехвърлят своите технологични разработки на саудитците, да обучават саудитски специалисти или да се съгласяват да финансират други проекти в страната.

Според китайски инвеститори, преди десетилетие те са получавали възможност за инвестиции в Саудитска Арабия без никакви условия, като са имали „пълна свобода на действие“.

Кралство Саудитска Арабия е най-голямата по територия държава на Арабския полуостров, заемаща по-голямата част от него, и втората по големина арабска страна в света. Населението й наброява 38 милиона души, от които около 5.5 милиона са чужденци.

Саудитска Арабия има най-големия запас и е най-големият износител на петрол в света. Нефтът съставлява над 90% от износа и почти 75% от държавните приходи, улеснявайки създаването на социална държава.

Саудитска Арабия е една от най-бързо развиващите се държави. Властите вече насочват спечелените от нефта приходи към инвестиции във високотехнологични сектори с поглуд към бъдещето, когато изкопаемите горива няма да имат такова голяма значение за икономиката.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст