ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Софийският университет не подкрепя отпадането на семестриалните такси

СУ Софийски университет "Свети Климент Охридски"

Вчера, 20 февруари, Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ единодушно прие позиция във връзка с планираната от Министерския съвет реформа, касаеща отпадането на студентските семестриални такси. В нея той заявява, че е категорично против обмисляната мярка.

Позицията е публикувана на сайта на университета.

„Призоваваме представителите на изпълнителната власт и народните представители да изоставят повърхностните и популистки решения и да започнат широко обсъждане, което да намери най-добрия път за развитието на висшето образование, от което зависи бъдещето на икономиката и обществото“, гласи позицията.

Според съвета, реформите във висшето образование и науката в страната трябва да са основани на напълно ясна дългосрочна визия, системен анализ, непрекъснат и съдържателен диалог с всички заинтересовани страни.

От университета акцентират върху факта, че сериозните промени във висшето образование и науката не се консултират по никакъв начин с тях – в качеството им на най-голямото висше учебно заведение, което от години предлага стратегически решения на важни за обществото въпроси. Това се случва дори когато се предизвикват и обявяват предложения за реформи от техни колеги в качеството им на политици.

Ето защо от академичния съвет настояват проекта за изменение и допълнение на Закона за висшето образование да не бъде внасян, а Министерството на образованието и науката незабавно да започне широко обсъждане с представителите на академичната общност и на заинтересованите страни във висшето образование.

Припомняме, че в края на миналия януари, правителството предложи да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, приети в местата, които държавата субсидира.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст