ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бунтовниците хуси се готвят за дълга битка със САЩ в Червено море

Бунтовниците хуси се готвят за дълга битка в Червено море

Йеменските бунтовници хуси подсилват военните и отбранителните си способности, за да продължат да атакуват кораби във важния транспортен коридор през Червено море, споделили за агенция “Блумбърг” добре информирани източници. Те укрепват планинските си скривалища, за да изстрелват по-сигурно и ефикасно ракети и тестват плавателни съдове без екипажи над и под водата.

Саудитска Арабия, която граничи с Йемен и се сражава с хусите през по-голямата част от миналото десетилетие, е особено разтревожена, че групировката може да се опита да саботира важни интернет-кабели, положени по морското дъно, твърди съветник на саудитските управляващи. Засега няма предложения за планове от такова естество, нито е ясно дали бунтовниците имат възможности за подобни подривни действия.

Хусите започнаха да атакуват търговските кораби в Червено море през ноември 2023-а като форма на съпротива и предупреждение срещу войната на Израел с Хамас в ивицата Газа. Първоначално те твърдяха, че ще поразяват само плавателни съдове, свързани с израелски собственици, но впоследствие под ударите им попаднаха и “невинни” кораби. Тези набези помогнаха за повишението на цените на суровия петрол с повече от 8% от началото на годината и затрудниха търговията през южната част на Червено море, през която в нормални условия преминават 30% от трафика на контейнери, превозващи стоки за над 1 трлн. щ. долара годишно.

В отговор, от средата на януари Съединените щати и Великобритания осъществяват ракетни удари срещу военни обекти на бунтовниците, включително ракетни установки, системи за въздушна отбрана и радари. И, според Пентагона, военните възможности на хусите са отслабени значително. Ръководена от американците операция за патрулиране и охрана в Червено море започна през декември 2023-а и беше подсилена през тази седмица от мисия на Европейския съюз, оглавена от Гърция.

Неуспешен опит за атака на американски боен кораб в Червено море на 17 февруари беше последван от удар срещу търговски плавателен съд на Великобритания ден по-късно, нанесъл поражения и наложил евакуация на екипажа – първата от началото на военните действия на хусите.

Според председателя на международно признатия президентски съвет на Йемен – Рашад ал-Алими, докато Израел внася страх в световната общност с плановете си да атакува бежанския лагер на палестинците в Рафах, хусите и Иран се стремят да получат облаги от Запада, които нямат нищо общо с конфликта между Израел и Хамас. Сред тях са облекчаване на санкциите срещу Техеран и политическо признаване на военната групировка – “стратегическа мечта за Иран”, посочил Алими по време на дискусиите на Мюнхенската конференция по сигурността през уикенда.

Хусите овладяха контрола на столицата на Йемен – Сана, през 2014-а в началото на разрушителната гражданска война в страната. Те управляват по-голямата част от северозападен Йемен, включително и ключовото пристанище Худейда, и устояха на масивната бомбена кампания на ръководената от Саудитска Арабия коалиция, започнала през 2015-а. От 2022-а е в сила временно примирие, но преговори с посредничеството на ООН и с участието на саудитците, могат да доведат до мирен договор. Повечето арабски и западни държави не признават формално хусите като управляваща сила.

Йеменските бунтовници и иранците обаче имат сериозно влияние върху международната търговия и осъзнават силата на този инструмент, така че едва ли ще се дадат лесно. В реч през миналата седмица лидерът на Хусите Абдул Малик ал-Хути посочи като главна цел унижаването на Съединените щати и изгонването на войските им от Близкия изток, което е и отколешно желание на Техеран.

През последните седмици хусите са укрепили позициите си в три планински области, твърдят добре информирани източници. Те са прокопали повече траншеи и тунели в планините на Хаджа, северозападно от Сана, на границата със Саудитска Арабия и с изглед към Червено море, както и около възвишения във вътрешността на страната. Тези отдалечени и пресечени местности се използват за укриване на запаси от ракети и снаряди, а планинските височини от над 2000 м позволяват да се атакуват кораби в морето, включително и в Аденския залив и дори в Арабско море, посочват лица, запознати с последните маневри на хусите.

Алими е убеден, че единственият начин за възстановяване на сигурността в Червено море е Западът да предприеме по-твърд подход към Иран и да подкрепи противниците на хусите в Йемен, за да ги изгони от Сана – цел, която Рияд и Обединените арабски емирства не успяха да постигнат по време на директните военни действия преди години. “Дипломацията и мекият подход не работят при Иран”, заяви Алими в Мюнхен.

Вашингтон посочва нееднократно, че хусите, които през януари бяха включени в американския списък на терористичните организации, не биха могли да провеждат и удържат атаките в Червено море без техническа, военна и разузнавателна помощ от Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC) на Иран. Стотици негови оперативни членове и експерти и партньорски паравоенни работят с хусите по техните атаки в Червено море, като някои са били убити от ответните удари на американците и англичаните, твърдят службите за сигурност на Саудитска Арабия и Йемен. Техеран обаче отрича всякаква съпричастност към нападенията на плавателните съдове, но хвали хусите заради солидарността им с Хамас.

Американският президент Джо Байдън обеща да атакува хусите колкото дълго е необходимо, за да спре обстрела срещу корабите в Червено море. Което не е лесно постижима цел без да се провокира групировката към още по-агресивни действия, включително и атаки срещу Саудитска Арабия и ОАЕ, или дори да се стигне до директна конфронтация с Иран.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст