“Възраждане” предупреждава за опасностите от въвеждането на дигитално евро от Европейската централна банка

Димо Дренчев, въвеждането на дигитално евро

Депутатът от “Възраждане” Димо Дренчев изчете декларация, посветена на опасностите от въвеждането на дигитално евро от Европейската централна банка.

Той започна с цитат от основателя на банковата династия – Ротшилд от XVIII век, който казва: “Дайте ми контрол над парите на една нация и не ме интересува кой прави нейните закони”, и завърши с думите на Хенри Кисинджър: “Който има контрол над храните, може да контролира целия народ. Който има контрол над петрола, може да властва над много нации, но който има контрол над парите, той управлява света”.

Дренчев припомни, че през януари 2023 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) е взела решение да продължи с проекта си за дигиталното евро, след като преди това работила две години по анализ на неговото въвеждане. И така от ноември 2023 г. ЕЦБ е започнала двегодишна подготвителна фаза на осъществяването на идеята си. От самата банка са категорични, че дигиталното им евро няма да бъде заместител на банкнотите и монетите. От “Възраждане” обаче поставят под съмнение позицията й.

Основните опасения на “Възраждане” са, че и тук ще стане като в Китай, където електронният юан е свързан с индивидуалния социален кредит – т.е. ако там пресичаш на червено, не си разделяш боклука по правилата и не се обаждаш на майка си, можеш да бъдеш наказан, като не можеш да ползваш цифровите си пари, за да се возиш в градския транспорт, да пазаруваш и да теглиш кредит.

Димо Дренчев обърна внимание, че пилотни проекти с дигитални валути на централни банки са въведени в държави като Нигерия, Бразилия, Израел и Австралия, но не били допринесли с нищо, което да подобри живота на хората. Към момента Германия е въвела подобен пилотен проект, при който бежанците в някои градове получават не пари в брой, а само цифров кредит, издаден от общината.

В Германия всяка федерална провинция сама определя размера на сумата в този цифров кредит, като е забранено дигиталните пари да се харчат за хазартни игри, за използване на преводи в чужбина и за онлайн покупки. Разполагащият с подобен кредит може да ограничен лимит за закупуване на сладки продукти.

Дренчев подчерта, че в проекта за дигиталното евро е предвидено Европейската централна банка винаги да има достъп до електронните пари, което означава, че тя във всеки един момент може да ги анулира. Разбира се, това не може да стане самоволно – има упълномощен орган, който ще го прави, но той ще се контролира и управлява от Европейската централна банка.

Цифровото евро ще бъде свързано с европейската дигитална идентичност, за която за първи път заговорила Урсула фон дер Лайен през 2020 година. Дренчев заподозря, че така ще се тръгне по стъпките на Китай и техния социален кредит. Опасенията на “Възраждане” са, че с проекта си за цифровото евро ЕЦБ ще контролира хората и ще ги наказва, ако протестират, даряват пари на неправилните партии, или са медии, които отразяват различна от приетата за вярна гледна точка.

По думите на Дренчев, ако човек поиска неговите електронни пари в банки да се конвертират в банкноти, финансовите институции са задължени да го направят. Това обаче няма да важи за цифровото евро на централната банка. Депутатът от “Възраждане” предупреди и че ЕЦБ е обявила, че ще си сътрудничи с американските технологични концерни, като така евробюрократите предават финансовите възможности на обикновения човек в ръцете на дигитални гиганти като Amazon, Google и Microsoft.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст