ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

 Защо Германия ще внася работна ръка, след като разполага най-малко с милион мигранти?

Германия

Най-голямата икономика в Европа, страда от забавен растеж, а бъдещето й е повече от мрачно.

Министърът на икономиката Роберт Хабек посочи в сряда (21 февруари), че причините за това са недостигът на работна сила, защото населението застарява, забавянето на световната търговия и последиците от атаката на Русия срещу Украйна. Щом Германия не може да се справи с тези проблеми ефективно, това означава, че целият Европейски съюз има проблем.

Правителството очаква икономиката да нарасне с 0.2% тази година, много по-малко от предишните прогнози за 1.3%, тъй като слабото глобално търсене, геополитическата несигурност и постоянно високата инфлация намаляват надеждите за бързо възстановяване. Хабек обяви, че има около 700 000 незаети работни места, а най-лошото е, е “ни липсват ръце и умове”, което означава, че не само квалифицираната работна ръка не достига. Според статистиката, до 2035 г. застаряващото германско общество ще инкасира

недостиг на 7 милиона квалифицирани работници.

В същото време критиците на министър Хабек, който е защитник зелените политики и миграцията, твърдят, че ако страната въведе ограничения върху социалните плащания и престане да пилее ресурси за второстепенни цели, позволяващи на милиони хора да живеят без да работят, проблемът ще бъде решен.

Проучване от септември  2023 г. показва, че повече от половината германци смятат, че не си струва да ходят на работа след планираното от правителството увеличение на социалните плащания и детските надбавки. Хабек пък посочи, че около 2.6 милиона души на възраст между 20 и 30 години в Германия нямат професионална квалификация. Той предлага

два начина за справяне с проблема, но те бяха охулени още в зародиш.

Според министъра, ако се стимулират финансово хора в напреднала възраст, които биха искали да работят по-дълго, това би облекчило ситуацията. Проблемът е, че от възрастните хора не може да се очаква да работят докато са живи, а и изниква въпросът колко ефективни работници ще са те. Другото му предложение е да се внася работна ръка, затова страната трябва да стане атрактивна за мигрантите с бързи визови процедури, повече езикови курсове и цифров достъп до германски компании от чужбина.

Тази идея със сигурност ще разгневи голяма част от германското общество. Не случайно подкрепата за националсоциалистите от “Алтернатива за Германия”, които настояват не само да не влизат нови мигранти, но вече установилите се в страната да бъдат да отпращани лека полека, достигна рекордно високо ниво. И три месеца и половина преди евроизборите през юни, тя вече е

втората по популярност политическа сила в Германия.

По данни на Статистическата служба на Германия от 2023 г. чужденците в страната стават все повече, като вече почти всеки четвърти във Федералната република е мигрант или дете на мигранти. Става дума за 20.2 милиона жители на страната, които са имигрирали от 1950 година до днес. По време на мигранската криза през 2015 г. Германия е отчела най-голям общ брой имигранти – 1.6 млн. души.  Само през първата половина на 2022 г. пък беше отчетен рекорд –  над един милион души с чуждо гражданство пристигнаха в страната, като 800 000 от тях са украински бежанци, а останалите от Афганистан.

При тази статистика е странно, че икономическият министър

иска да внася мигранти заради недостиг на работна ръка.

Би трябвало да има преизобилие от такава, защото сред тези милиони хора се предполага, че има всякакви кадри. Дори да се налага да бъдат обучени, ще бъде по-евтино, отколкото ако всички те живеят на социални помощи.

Германия винаги е била двигателят на Европейския съюз, затова проблемите в икономиката й не са незначителна подробност за другите страни от блока. Тревожният факт, че тя не намира ефективно решение, означава, че Старият континент е в криза.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст