Делото срещу джигита Георги Семерджиев пред обрат?

Георги Семерджиев

Няма открита ДНК на Семерджиев, непозната жена шофирала джипа му

Възможен ли е обрат по делото срещу Георги Семерджиев, причинил смъртта на две момичета при кървавата катастрофа на бул. “Черни връх” на 5 юли 2022 г. – това е въпросът, който възникна по време на днешното заседание в Софийския апелативен съд.

Питането е основателно, защото според ДНК-експертизата по три изследвани предмета в колата на Семерджиев не е открито негово ДНК. Единият изследван предмет е въздушната възглавница на автомобила. В съдебната зала стана ясно, че при поредната експертиза на въздушната възглавница на джипа “Ауди Q7” няма и следа от ДНК на Семерджиев, информира за възможния обрат и Bulgaria ON AIR.

Според неофициална информация, интригата около случая съвсем се заплита заради разпит на една от свидетелките. Била е разпитана очевидката Велина Аршинкова при закрити врата по нейно искане, за да не се разкрият обстоятелства от личния й живот. Тя е обяснила, че не е шофирала колата, както твърди Семерджиев, а била на задната седалка. Според Аршинкова автомобилът е бил управляван от трети човек, непозната за нея жена. Свидетелският ѝ разказ е продължил около час. Предполага се, че шофьорът зад волана на джипа е втората свидетелка Елена Йорданова, посочена от Семерджиев по делото.

Йорданова обаче до момента не се е явявала пред съда, нито е била открита на посочения адрес. Апелативният съд ѝ даде последна възможност да се яви на следващото съдебно заседание. Ако тя не го направи, ще бъде заличена от списъка със свидетели по делото. Както е известно, при старта на делото на втора инстанция през есента на миналата година, прокурорът по делото и адвокатът на майката на едно от загиналите момичета поискаха две от свидетелките да бъдат заличени, но съдът не уважи искането им.

След разпита на Аршинкова стана ясно, че обвинението иска съдът да сезира Районната прокуратура за лъжесвидетелстване. Каква е конкретната причина за искането, засега не е ясно.

На едно от първите заседания по делото в Апелативния съд през септември 2023 г. – повече от година след катастрофата – бяха назначени техническа експертиза, както и ДНК експертиза на въздушната възглавница в колата, от която трябваше да стане ясно дали действително Семерджиев е шофирал автомобила при катастрофата.

Шокиращите резултати от ДНК-изследването подкрепят твърдението на Семерджиев, че той не е шофирал джипа във фаталната вечер. В последната си дума пред Софийски градски съд през април 2023 г. Семерджиев поиска да бъде оправдан, защото не той е шофирал колата си при катастрофата. Това бе и първоначалната му теза, като пред съда той твърдеше, че е бил отвлечен.

Твърдението му можеше да бъде доказано само ДНК-проба. Разследващите се изправиха пред необходимостта да свържат Семерджиев с колата в момента на катастрофата чрез повече доказателства, едно от които е тази експертиза. На мястото на катастрофата беше открита едната маратонка на Семереджиев, а другата – в дома му.

През април 2023 г. Софийският градски съд осъди Георги Семерджиев на 20 години затвор. Прокуратурата настояваше за 22 години и половина лишаване от свобода. Според обвинението по време на процеса били доказани и петте престъпления, в които е обвинен Семерджиев. Той беше привлечен към наказателна отговорност за шофиране с фалшиви регистрационни табели, след употреба на наркотици и без шофьорска книжка, за причиняване на смъртта на двете жертви и за лека телесна повреда на таксиметров шофьор. По време на пледоарията на прокуратурата беше уточнено, че между 2008 и 2022 г. на Семерджиев са били издадени 48 акта и 6 фиша за различни нарушения на пътните правила. Това са обстоятелства, утежняващи вината му, посочи обвинението. Беше припомнено, че месец преди катастрофата Семерджиев е заловен да шофира колата си след употреба на метамфетамини, но тогава успял да избяга и не е бил задържан.

От съдебнопсихиатрична експертиза стана известно, че при разговор с психиатър Семерджиев e признал, че е употребявал от време на време амфетамин, метамфетамин и други вещества, както и че може би е взел метамфетамин от пет до седем дни преди задържането му.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст