ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 22 февруари 2024 г.

Столичният общински съвет отново избра зам.-председатели на Съвета и състави на комисиите

Столичният общински съвет отново избра зам.-председатели на Съвета и състави на комисиите

Столичният общински съвет избра зам.-председатели на Съвета, както и състави на постоянните комисии. Изборът на заместник-председатели на СОС потвърди вота от 8 февруари. Прегласуването се наложи, след като областният управител на София Вяра Тодева върна за преразглеждане решенията отпреди 2 седмици, тъй като нарушавали закона. Заместник председатели на Съвета са Георги Георгиев от ГЕРБ – СДС, Диана Тонова от “БСП за България”, Вили Лилков от “Синя София”, Севдалина Петрова – независим общински съветник, отцепила се от “Възраждане”.

Борисов сравни меморандума на ПП-ДБ с “попска работа”

борисов сравни меморандума

“Запознах се вече с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп казал “Няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря”. В него пише, че кандидатурите трябва да бъдат прозрачни, непартийни, не ярки, експерти“. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира меморандума, предложен от “Продължаваме промяната – Демократична България”. Сега вече не е меморандум, а подготвен материал, върху който да се водят преговори, отбеляза той и уточни, че водят преговори всеки ден.

“Хюндай” се опасява от нелоялна конкуренция за новите блокове на АЕЦ “Козлодуй”

"Хюндай" се опасява от нелоялна конкуренция за новите блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Южнокорейската компания “Хюндай” се опасява от потенциално нелоялна конкуренция при процеса на изграждането на седми и осми блок в АЕЦ “Козлодуй”. Това стана ясно от съобщение на Фейсбук страницата на Посолството на Република Корея в България. “Хюндай” изразява загрижеността си във връзка с възможни нелоялни действия от страна на определени конкуренти. Докато внимателно следи ситуацията, има намерение тясно да си сътрудничи с корейското посолство в България.

Украинските бежанци можеше да закърпят положението на трудовия пазар

украинските бежанци

Загубихме огромния трудов потенциал на украинските бежанци. „Изпуснахме шанса бързо да ги интегрираме на пазара на труда и голяма част от тях напуснаха страната”, каза за „Банкеръ” Теодора Икономова от Правния отдел на Българската стопанска камара (БСК). Тя е човекът от камарата, в чийто ресор е проблемът с недостига на работна сила у нас. Икономова е запозната с резултатите от анкета сред украинците, в която 43% от тези в трудоспособна възраст твърдят, че са заети, а 20% – че са безработни.

Европейският съюз постигна споразумение за качеството на въздуха

Европейският парламент и страните членки на Европейския съюз постигнаха споразумение за повишаване на стандартите за качеството на въздуха, съобщават от агенция „Ройтерс“. Новите правила определят стриктни стандарти за качеството на въздуха за 2030 г. под формата на ограничения на замърсителите и заложени целеви стойности. Европейската агенция за околна среда излезе с позиция през ноември 2023 г., че замърсяването, причинено от фини прахови частици, което засяга по-конкретно хората със сърдечни заболявания, е довело до 253 000 смъртни случая на територията на Европейския съюз през 2021 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст