ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Данъчен измамник получи обвинение за схема с 10 милиона

арест

Данъчен измамник от Пазарджик се сдоби с обвинение заради опит да прокара схема за 10 милиона.

От прокуратурата съобщиха, че с обвинение е 51-годишен мъж, за това, че на 14 декември 2022 г., като управляващ и представляващ търговско дружество в София, като извършител, в съучастие с 57-годишен мъж, е направил опит да бъде получена от държавния бюджет сумата от близо 10 млн. лева.

В съобщението на държавното обвинение се уточнява, че това е станало чрез използване по представен в НАП-София документ с невярно съдържание – справка декларация по Закона за ДДС за възстановяване на данъчен кредит в размер на 9 668 423 лв. при действителен в размер на 263 лева.

Към документите е бил приложен дневник за фиктивни покупки на дружеството за данъчен период от ноември 2022 г. Деянието е останало недовършено по независещи от волята на дееца причини, който умишлено е бил улеснен от помагача, организирал изготвянето на фактури с невярно съдържание за фиктивните доставки с получател търговското дружество, управлявано от мъжа. 

51-годишният мъж. е извършвал търговска дейност на територията на Пазарджик и други области. По следственото дело са извършени множество действия по разследването – разпитани са свидетели, иззети са голям обем веществени доказателства – в това число и документи за фиктивни сделки, назначени са експертизи и други.

Предстои да бъдат повдигнати обвинения спрямо други лица. Установено, че фиктивните сделки са извършвани като продажби на трюфели и гъби.

Във връзка с разкриване на престъпната схема на 21 февруари 2023 г. са били извършени 15 претърсвания, обиски и изземвания на територията на три области – Пазарджик, София и Хасково.

В операцията са взели участие служители на Главна дирекция „Национална полиция“ и на ДАНС. Събират се доказателства и за съпричастност към престъпната дейност и на други лица.

Обвиняемият е задържан за 72 часа, като предстои да му бъде поискан постоянен арест.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст