ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейският съюз постигна споразумение за качеството на въздуха

Европейският съюз постигна споразумение за качеството на въздуха

Европейският парламент и страните членки на Европейския съюз постигнаха споразумение за повишаване на стандартите за качеството на въздуха, съобщават от агенция „Ройтерс“.

Новите правила определят стриктни стандарти за качеството на въздуха за 2030 г. под формата на ограничения на замърсителите и заложени целеви стойности.

Европейската агенция за околна среда излезе с позиция през ноември 2023 г., че замърсяването, причинено от фини прахови частици, което засяга по-конкретно хората със сърдечни заболявания, е довело до 253 000 смъртни случая на територията на Европейския съюз през 2021 година. Замърсяването с азотен диоксид, който е най-вреден за хората с диабет, е отговорно за близо 52 000 смъртни случая, а краткосрочното излагане на озон е довело до 22 000 смъртни случая.

Устройства за измерване на въздуха на върха на автоматична станция за мониторинг, Прага, Чехия

Съгласно временното споразумение от вчера, 21 февруари, изискванията за лимитите на фини прахови частици ще бъдат намалени от 25 µg/m³ (микрограм на кубичен метър) на 10 µg/m³ и от 40 µg/m³ на 20 µg/m³ ще бъде намалена горната граница за наличие на азотен диоксид.

Сделката трябва да бъде официално потвърдена от Европейския парламент и Съвета и след това ще премине през процедурата за приемане.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст