ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ангола отчете ръст на производството на петрол след напускането на ОПЕК

петрол ангола

Ангола увеличи производството на петрол с 1.4% на месечна база през януари след напускането на Организацията на страните износителки на петрол.

Обявените резултати показват, че африканската страна продължава динамиката от декември, пише RBC. Това са първите данни, които страната показва след напускането на ОПЕК от началото на 2024 година.

Ангола е сред първите три най-големи производители на петрол в Африка заедно с Нигерия и Алжир. През миналата година среднодневното производство на страната е било 1.1 милиона барела на ден. Именно на това ниво ОПЕК+ искаше да определи производствения таван за Ангола, като намали квотата й от 1.28 милиона барела на ден.

Правителството на африканската страна, чийто приоритет е съживяването на икономиката й, настоя за квота от 1.18 милиона барела на ден. Това предложение обаче не срещна подкрепа от членките на международната организация. В резултат на това Ангола обяви оттеглянето си от ОПЕК през декември миналата година.

Междувременно анализаторите се съмняват, че ръстът на производството на петрол в Ангола ще остане устойчив. Организацията на страните износителки на петрол очаква намаляване на добива в страната с 40 хиляди барела на ден годишно. Прогнозата на МАЕ за 2024 г. предполага намаляване на производството с 30 хиляди барела на ден.

Икономиката на Ангола претърпя ускорена трансформация през последните години до най-бързо растящата икономика в Африка и на едно от първите места в света. Развитието се дължи изцяло на покачването на добива на нефт. Контролът на нефтената продукция се осъществява от компанията „Сонангол груп“ – конгломерат, собственост на анголското правителство. Високият износ на нефт води до започването на амбициозна програма от страна на управляващите за строежи на пътища и инфраструктура.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст