ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков е разговарял с Габриел, готови са да преговарят за състава на Министерския съвет

Николай Денков, денят по диагонал

Премиерът Николай Денков съобщи пред журналисти в парламента, че е разговарял с вицепремиера и външен министър Мария Габриел, като двамата са изразили готовност за преговори по състава на Министерския съвет при предстоящата ротация.

Габриел е казала, че в понеделник ще представи оценка на работата, извършена от кабинета до момента. Преговорите за състава на правителството ще включват различни варианти, като се търси подходящо решение, което да бъде приложимо за всички.

Денков изтъкна, че принципни въпроси са заложени в предложения от ПП-ДБ меморандум, предлагайки ясни механизми за подбор на хора с качества и определение на политическата отговорност. Премиерът подчерта необходимостта от публични и прозрачни процеси и че това не е търговия.

Управленската програма, валидна до края на 2024 година, следва да бъде обновена, а министрите подбрани така, че да я изпълнят. Според министър-председателя основните трудности предстоят в Народното събрание, определяйки размяната на реплики през подлените дни като “очевидно разбирателство между ГЕРБ и ДПС”.

Денков отказа да коментира защо е била извикана във външното министерство руската посланичка Елеонора Митрофанова.

По думите на премиера, подкрепата за Украйна трябва да продължи с оглед запазването на стабилността в региона. “Ако Украйна загуби опасността конфликтът да се прехвърли в съседни държави, е напълно реална”, категоричен е той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст