ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Практиката на Съда на ЕС и Европейския съд по правата на човека невинаги се спазват у нас

Славов: ГЕРБ и ДПС поискаха избори заради законите за противодействие на корупцията и за защита на сигналоподателите

Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че България невинаги спазва практиката на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека

Той направи този коментар по време на конференция на тема „Задължителната сила на решенията на Европейския съд по правата на човека и на Съда на Европейския съюз за националните съдилища“, проведена в София, предаде БТА.

Министърът подчерта важността на двете съдилища, тъй като те играят роля в поддържането на реда и осигуряването на спазването на конвенциите и договорите. Тези инстанции са от съществено значение за България, като допринасят за развитието на правния ред, добави той.

Славов посочи, че стандартите, установени от тези съдилища, за правовата държава и правата на човека, помагат на националните правни системи да се адаптират към променящия се международен и европейски правен контекст.

Конференцията се проведе под патронажа на председателя на Конституционния съд Павлина Панова и беше организирана от Центъра за обучение на адвокати „Кръстьо Цончев“, с подкрепата на посолството на Нидерландия в България. На събитието присъстват председателят на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) Ивайло Дерменджиев, заместник-ръководителят на мисията на Кралство Нидерландия Юриен ван дер Хорст, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, омбудсманът Диана Ковачева, представители на Висшия съдебен съвет, адвокати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст