ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Директорът на “Мосад” отива в Париж, ще обсъжда прекратяване на огъня в Газа

Директорът на "Мосад" отива в Париж за обсъждане на прекратяване на огъня в Газа

Израелска делегация, ръководена от директора на “Мосад”, заминава за Париж с надеждата да “деблокира” преговорите за ново прекратяване на огъня в Газа, предава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Шефът на израелската служба за външно разузнаване “Мосад” Давид Барнеа и на службата за вътрешно разузнаване “Шин Бет” Ронен Бар също заминават днес за френската столица.

В края на януари директорът на “Мосад” се срещна в Париж с американските и египетските си колеги и с министър-председателя на Катар, за да обсъдят ново споразумение за примирие в Газа.

Първоначалното едноседмично примирие в края на ноември доведе до освобождаването на повече от 100 заложници, държани от “Хамас”, и на 240 палестинци, попаднали в израелски затвори.

Оттогава насам разговори са водени и в Египет, където лидерът на “Хамас” Исмаил Хания отиде на посещение, продължило “няколко дни”, което приключи снощи, съобщи палестинското ислямистко движение. Според “Хамас” дискусиите са били съсредоточени върху положението в Газа, “спиране на израелската агресия”, “завръщане на разселените лица по домовете им” и “размяна на заложници срещу затворници”.

От седмици палестинското ислямистко движение призовава за “пълно спиране на огъня” и изтегляне на израелските сили от Газа. Тези искания са категоризирани като “илюзорни” от израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, чието правителство е готово да направи пауза в боевете, но заявява, че иска да продължи военната операция, за да “унищожи” групировката “Хамас.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст