ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън обяви над 500 нови санкции срещу Русия

Байдън се обърна към Путин в речта си за състоянието на Съюза: Няма да си тръгнем

САЩ ще наложи над 500 нови санкции срещу Русия. Това обяви американският президент Джо Байдън. Целта на Вашингтон е да засили натиска върху Москва по повод втората годишнина от войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Мерките включват и нови експортни ограничения за около 100 организации, предоставящи подкрепа на Русия, както и действия за допълнително намаляване на приходите на Руската федерация от енергийни продажби, заяви Байдън.

Целта е да се потърси отговорност от Русия за войната в Украйна и за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, каза американският президент в момент, когато Киев е изправен пред остър недостиг на боеприпаси, а американската военна помощ се бави с месеци в Конгреса. “Те ще гарантират, че Путин ще плати още по-висока цена за агресията си в чужбина и репресиите у дома”, уточни Байдън във връзка с ограниченията.

Мерките ще бъдат насочени към лица, свързани с изпращането на Навални в затвора, както и с финансовия сектор на Русия, отбранителната индустриална база, мрежите за доставки и лицата, които заобикалят санкциите на различни континенти, уточни американският държавен глава.

Президентът посочи, че Украйна изпитва недостиг на боеприпаси и нуждае от повече доставки от САЩ, за да се справи с атаките на Русия, които се подпомагат от други държави. Той призова Камарата на представителите да приеме законопроект за допълнение на националната сигурност преди стане твърде късно.

“Две години след началото на тази война народът на Украйна продължава да се бори с огромен кураж. Но (украинците) изпитват недостиг на боеприпаси. Украйна се нуждае от повече доставки от Съединените щати, за да удържи срещу непрестанните атаки на Русия, които се подпомагат от оръжия и боеприпаси от Иран и Северна Корея. Ето защо Камарата на представителите трябва да приеме двупартийния законопроект за допълнение на националната сигурност, преди да е станало твърде късно”, отбеляза Байдън.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст