ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С “Odysseus” САЩ кацнаха на Луната след повече от 50 години

Odysseus


Лунният апарат “Odysseus”, наричан още “Odie” или IM-1 кацна на Луната, предаде Си Ен Ен. Той е произведен в САЩ и така американците могат да се похвалят с първото си кацане на естествения спътник на Земята след повече от 50 години. През 1972 г. за последен път на Луната кацна космическият кораб “Аполо 17” с астронавтите Юджийн Сърнън и Харисън Шмит.

По данни на разработчика на “Odysseus” – “Intuitive Machines” спускаемият апарат вече е започнал да изпраща данни към централата им. “Odie” беше изстрелян на 15 февруари с ракета “Falcon 9”, построена от “SpaceX” на американския бизнесмен Илон Мъск.

Инженерите трябваше да преодолеят няколко проблема с навигацията, за да извършат изключително трудното кацане. Въпреки всички трудности и с комуникацията, те са преодолени и вече се очакват първите изображения на спускаемия модул от повърхността на Луната.

Припомняме, че миналия месец САЩ направиха неуспешен опит да кацнат на Луната. Мисията на спускаемия апарат “Odysseus” е да извърши анализ на лунната среда на южния полюс на спътника на Земята. Това трябва да стане преди края на 2026 г., когато от НАСА планират да изпратят мисията “Artemis”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст