ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Westinghouse представи пред български доставчици бизнес възможностите на проекта в Козлодуй

Симпозиум-на-Westinghouse-за-български-доставчици аец козлодуй

Westinghouse Electric Company се срещна с представители от над 50 компании, които могат да са потенциални партньори при реализирането на проекта за изграждане на два нови ядрени енергоблока с технологията AP1000® за площадката на АЕЦ „Козлодуй.
Министърът на енергетиката Румен Радев и председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, както и ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и представители на посолствата на САЩ и Канада в България, присъстваха на това събитие.
Припомняме, че през юни миналата година Westinghouse подписа договор за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) с „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД. Дружеството е създадено с цел да организира и ръководи целия процес на предпоректно проучване, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на ядрена енергийна мощност от най-ново поколение на плоадката на АЕЦ „Козлодуй“ с инсталарина мощност около 1200 MW.

През октомври 2023 г. Westinghouse подписа меморандуми за разбирателство с ключови български доставчици за съвместно участие при предстоящото изграждане на нови ядрени енергоблокове на площадка „Козлодуй“ и в други държави от Европа. Тези документи включват проектиране и доставка на системи за контрол и управление, системи за радиационен мониторинг, както и предоставяне на различни инженерни, надзорни и строителни услуги.
Петьо Иванов, изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ отбеляза, че България може да бъде сред първите държави в Европа, които ще изградят ядрена мощност с най-модерната ядрена технология AP1000®. „Този проект е от решаващо значение за осигуряването на надежден източник на чиста и достъпна енергия в България, което не само ще помогне за намаляване на въглеродните емисии, но и ще бъде инвестиция за икономиката ни, създавайки хиляди зелени работни места в цялата верига на ядрени доставки“, посочи Петьо Иванов.
„Westinghouse има дългогодишни партньорски отношения с АЕЦ „Козлодуй“ и ядрената индустрия в България, включително подписаното през 2022 година десетгодишно споразумение за доставка на ядрено гориво за един от енергоблоковете в „АЕЦ Козлодуй“, посочи Елиас Гедеон, старши вицепрезидент по търговските операции в отдел Енергийни Системи на Westinghouse Electric Company. По думите му, се отчита напредък в изпълнението на договора за предварителни инженерни дейности за новите ядрени мощности с технология AP1000®. Очакванията са за разширяване на партньорството с български местни доставчици за реализиране заедно на този потенциален проект за изграждане на нови ядрени мощности в страната.
AP1000® е единственият ядрен реактор от поколение III+, внедрен в крайна търговска експлоатация. В САЩ, на площадката на АЕЦ „Vogtle“ в Джорджия, първият енергоблок с технологията AP1000® е вече въведен в крайна, търговска експлоатация. В Китай има четири реактора с технологията AP1000®, като там в момента се изграждат още шест реактора със същата технология и се планира изграждането на още два енергоблока с тази технология. Полша също е избрала тази технология за тяхната ядрена програма. Украйна пък е поела ангажимент за девет AP1000®.

Към технологията има интерес и на много други площадки в държави от Централна и Източна Европа, а също в Обединеното кралство и Съединените американски щати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст